Hirdetés

Villamosmérnöknek érdemes tanulni

Kattints a bérkérdőívre, utat vagy pénzt nyersz!


Villamosmérnöknek érdemes tanulni

Legtöbbet a villamosmérnökök kapnak a cégektől, legkevesebbet a vendéglátó-ipari és turisztikai munkatársak keresnek, de akár 80 ezer forintos bruttó keresetkülönbség is lehet a pályakezdők fizetése között - derül ki egy vizsgálatból. Az elemzők szerint a fizetéskülönbségeknél az is számít, hogy valaki melyik régióban helyezkedik el, a közép-magyarországi vállalatoknál pályakezdő fiatalok járnak a legjobban, a dél-dunántúliaknál munkát vállalók pedig a legrosszabbul.

A Közép-Magyarországon elhelyezkedő pályakezdők számíthatnak a legmagasabb kezdő fizetésre, átlagosan bruttó 195 ezer forintot kapnak kezdetben, majd két év gyakorlat után 250 ezer forint bruttó fizetésre számíthatnak. Legkedvezőtlenebb helyzetben a Dél-Dunántúlon dolgozó fiatalok vannak, az átlagos 114 ezer forint kezdő kereset után két évvel később is csak 155 ezres bruttó fizetésre számíthatnak - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ,,Diplomás pályakezdők helyzete és kilátásai az üzleti szféra munkaerőpiacán" című tanulmányából.

Nemcsak régiónként, szakmánként is jelentős eltérés van a bérezések között. A villamosmérnökök kezdeti fizetése a legmagasabb, ők 190 ezer Ft-ot vihetnek haza, két év gyakorlat után pedig akár 240 ezer Ft-ot is megkereshetnek. Sokkal rosszabb helyzetben vannak viszont a turisztikai és vendéglátó-ipari munkatársak, akiknek 110 ezer a kezdő fizetésük, és két év után is csak 150 ezer Ft-ot kapnak.

A cégvezetők azonban hiába várják magas kereseti lehetőséggel a villamosmérnököket, többségük nehezen talál jól képzett fiatalt, és ugyanez a probléma az építészmérnökökkel is. A fő probléma az, hogy kevés a megfelelő jelentkező, viszont magas a fiatalok bér igénye, illetve hiányos idegennyelv-tudásuk.

Az elemzők azt is megvizsgálták, hogy melyik szektorban fogadják a legszívesebben a pályakezdőket és hol zárkóznak el tőlük a leginkább. A gazdasági területen tevékenykedő cégek 18%-a szívesen látja a pályakezdőket, a kereskedelemben és a szállásszolgáltatásban érintett vállalkozásoknak viszont mindössze 11%-a tervezi, hogy pályakezdőt vesz föl. A cégvezetők elsősorban jó csapatmunkát, önálló és precíz munkavégzést és nagy munkabírást várnak el a fiataloktól.

Egy másik vizsgálat szerint 2006-ban a cégek 34%-a vett fel pályakezdőt. 2007-re azonban a vállalkozásoknál 23%-ra csökkent a friss diplomások aránya.

A pályakezdőket elsősorban a nagyvállalati szektorban alkalmaznák, a kis- és közepes vállalkozásoknál nincs akkora igény rájuk. A megkérdezett vállalkozások 16%-a foglalkoztatott 2006-ban Start-kártyát kiváltó fiatalt. Leggyakrabban az idegenforgalomi vállalkozások vettek fel Start- kártyás pályakezdőt.

Forrás: www.nepszava.hu

mediator bt.

loading...
Hirdetés

Images

Hirdetés
Hirdetés
Loading...
<!-- /15944428/Berbarometer.hu/Berbarometer.hu_Inarticle_Video --> <div id='div-gpt-ad-1604915830963-0'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1604915830963-0'); }); </script> </div>