Hirdetés

Családbarát munkahelyek

Kattints a bérkérdőívre, utat vagy pénzt nyersz!


Családbarát munkahelyek

A munka és a magánélet összeegyeztethetősége kiemelt Európai Uniós törekvés. Ehhez az irányvonalhoz csatlakozva hirdeti meg a kormány minden évben azt a pályázatot, melynek keretében lehetőség van a családbarát munkahely cím elnyerésére. A Gazdasági Minisztérium, a pályázat kiírójának célja, hogy ily módon is ráirányítsa a vállalatok, intézmények figyelmét a téma fontosságára, hiszem Magyarországon ma is jelentős gondot jelent, hogy, főleg a foglalkoztatásban részt vevő nők számára, nehéz megteremteni a megfelelő egyensúlyt a családi és munkahelyi kötelezettségek között.

Pedig nemzetközi felmérések is bizonyítják, hogy az alkalmazottak motivációját, munkahelyi teljesítményét, a vállalathoz való lojalitását is jelentősen növeli, ha a vállalatvezetés figyelmet fordít arra, hogy előnyös munkavégzési körülményeket teremtsen családos alkalmazottai számára is. Így csökkenthető a munkahelyi stressz, a jól képzett munkaerő elvándorlása, illetve a távolmaradások száma, s ez minden, versenyképességét szem előtt tartó vállalat érdekében áll.

A versenyképesség kulcs a hatékony, elégedett munkaerő

A tavaly nyolcadik alkalommal meghirdetett pályázat jól példázza, hogy a vállalatok vezetősége mennyire felismeri a humánerőforrással való gazdálkodás jelentőségét, s hogy milyen nagy szerepe van a munkaerőt képző alkalmazottak elégedettségének a termelékenység javításában. Az alkalmazottak igényeinek figyelembe vétele nemcsak magasabb fokú elkötelezettségre ösztönöz, de arra is, hogy a munkavállaló fejlessze szakmai készségeit, s ezeket hatékonyabb fokon használja cége javára.

A családbarát munkahely kialakításának több tényezője ismeretes. Egyik legfontosabb ismérve a rugalmas munkaidő kialakítása, ezen belül is a rugalmas-, vagy részmunkaidő, illetve a távmunka. A nők, főként a kisgyermekes anyák családi és munkahelyi feladatai összeegyeztetését jelentős mértékben segíti elő a munkaidő atipikus definiálása, illetve a munkaidők közötti átjárhatóság.

A versenyképesség növelésének biztosítéka a munkaerő folyamatos továbbképzése, ismereteinek korszerűsítése. A munkahelyi egészségmegőrzés és prevenció pedig elengedhetetlen feltétele a normális, hatékony munkavégzésnek. A pályázat ez utóbbi feltételek mellett vizsgálta még, hogy hány százalékban foglalnak el nők vezetői pozíciót a vállalaton belül, vannak-e a férfiak családi kötelezettségeit támogató intézkedések, a munkahelyi rendezvények mennyire családbarát jellegűek. A munkaidő-szervezés szempontjából fontos kérdések a rész-, illetve távmunka lehetőségének felkínálása, a törzsidő kialakítása volt.

Munkaügyi szempontból lényeges elem volt, hogy rendelkezik-e a vállalat kollektív szerződéssel. Szociális szempontból előnyt jelentett, ha a vállalatnál megfelelő juttatásokkal alapozzák meg a dolgozók szociális biztonságát (nyugdíjpénztári hozzájárulás, beiskolázási támogatás, stb.), illetve ha elősegítették az egészségmegőrzést és a prevenciót (szűrések, uszodabérlet, stb.). Emellett előnyt jelentettek az olyan szolgáltatások, mint például az alternatív gyermekfelügyelet biztosítása.

Rugalmas munkaidő, kellemes irodai környezet

A családbarát munkahely díjért kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok és költségvetési szervek egyaránt versenybe szálltak. A 2007-es év nyertese a kisvállalatok kategóriában az SZ+C építőipari Kft. volt. A 17 főt foglalkoztató cégnél nem probléma, ha egy-egy alkalmazott gyermeke betegsége miatt távol van, helyettesítését minden esetben rugalmasan megoldják. Emellett az SZ+C Kft. irodája kialakításánál maximálisan törekedett a dolgozók jó közérzetének, nyugodt munkavégzésének biztosítására, amikor a feng-shui szabályainak megfelelően rendezte be azt.

A középvállalatok kategóriájában nyertesének, Csavar- és Húzottárú Zrt.-nek munkatársai kamatmentes hitelt vehetnek fel lakásvásárlás vagy felújítás céljából, s szabadságukat kedvezményes áron tölthetik el a cég balatonfüredi nyaralójában. A cég kétnapos nyári családi rendezvényén nívódíjaz oszt a dolgozók szavazatai alapján kiválasztott 15 alkalmazottjának.

A díjért ringbe szálló nagyvállalatok közül az IBM Data Storage System International bizonyult 2007-ben a leginkább családbarát munkahelynek. Itt a gyesről, gyedről visszatérni szándékozók választhatnak, hogy miként kívánják az első hónapokban végezni munkájukat. Lehetőségük van teljes munkaidőben otthonról dolgozni, vagy részmunkaidőben visszatérni a céghez, illetve részben otthonról, részben az irodában ellátni feladataikat.

A 2007. évi családbarát munkahely pályázat díjazottjai

1. Kategória - Kisvállalatok

1. Díj: SZ+C Stúdió Kft. - Szekszárd

Oklevél: Geoview Systems Számítástechnikai Kft - Budapest

2. Kategória - Középvállalatok

1. Díj: Csavar- és Húzottárú Zrt. - Alsószsolca

Oklevél: Makó - Térségi Vízközmű Kft. - Makó

3. Kategória - Nagyvállalatok

1. Díj: IBM Data Storage System Információtechnológiai Kft. - Vác

Oklevél:
Északdunántúli Vízmű Zrt. - Tatabánya
Linamar Hungary Nyrt. PPM. Divízió - Békéscsaba
Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. - Budapest

4. kategória Költségvetési szervek

1. díj: Budaörs Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala - Budaörs

Oklevél:
Katica Bölcsőde és Napközi Otthonos Óvoda - Budapest
Neumann János Számítógép-tudományi Társaság
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Szakkórház

Forrás: www.jobpilot.hu: Családbarát pályázatokat díjaztak
www.szmm.gov.hu: Családbarát munkahely díjak 2007

loading...
Hirdetés

Images

Hirdetés
Hirdetés
Loading...
<!-- /15944428/Berbarometer.hu/Berbarometer.hu_Inarticle_Video --> <div id='div-gpt-ad-1604915830963-0'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1604915830963-0'); }); </script> </div>