Hirdetés

A másodlagos munkakörülmények nemek közötti bérkülönbségei az EU területén

A nemek közötti bérszakadék nem kizárólag a kereseteket érinti. Ez derült ki egy mostanában közzétett úttörő vizsgálatból, melyet az EU 27 tagállamában folytattak. A nemek közötti különbségek a költségtérítések, éves juttatások, prémiumok, valamint biztosítási- és nyugdíjrendszerek terén is megjelennek az EU-ban, és legtöbbször a férfiakat részesítik előnyben, holott a dolgozó nők ugyanúgy részt vesznek ezekben a rendszerekben mindegyik országban, sőt, egyharmadukban még a férfiaknál is aktívabban. Ebből kiindulva valószínűsíthető, hogy a női alkalmazottak fokozottan tudatos és magabiztos fellépése a tárgyalások során a nemek közötti másodlagos bérkülönbségek csökkenéséhez vezethet.

A Bérbarométer (WageIndicator) keresetekre vonatkozó kérdőíve segítségével - melyet több mint félmillió alkalmazott töltött ki - a 27 országból 24-ben sikerült elegendő észrevételt gyűjteni 2014 januárja és 2016 júliusa között. Ez az első olyan vizsgálat, mely a másodlagos munkakörülmények nemek közötti bérkülönbségeit veszi górcső alá.

Költségtérítés

A költségtérítés meglehetősen elterjedt gyakorlat. Az országok közül mindössze 6-ban jelezte az alkalmazottak kevesebb mint 10%-a, hogy költségtérítésben részesül. 12 országban 10 és 20% közé esik ez az arány. További 3 országban 20 és 30%, 2 országban pedig 30 és 40% közötti eredmények születtek. Belgium több mint 40%-os lefedettségi arányról számol be. Ennek ellenére a nemek közötti különbségek számottevőek. 19 országban jelzi több férfi, mint nő, hogy költségtérítésben részesül, a maradék 5 országban pedig ennek az ellenkezője érvényesül. Azokban az országokban, ahol a férfiak gyakrabban részesülnek költségtérítésben, a nemek közötti szakadék 1 és 8% közé esik. Azokban az országokban pedig, ahol a nők számolnak be gyakrabban költségtérítésről, ugyanez az arány 0 és 4% között mozog.

Éves juttatások

A 27 országból 24-ben sikerült elegendő információt gyűjteni ahhoz, hogy a nemek közötti számottevő különbségek a prémiumok terén is napvilágra kerüljenek. 18 ország részesíti előnyben a férfiakat: a nemek közötti különbségek itt 0 és 6 százalékpont között mozognak. Abban a 6 országban, amely a nőket részesíti előnyben, a különbségek 1 és 7 százalékpont közé esnek Észtországot kivéve, ahol a nők 30%-ával szemben a férfiak mindössze 7%-a jelezte, hogy éves prémiumban részesült.

A profitrendszerekben való részvétel nemek szerinti megoszlása jelentős eltérést mutat az elegendő adatot nyújtó 22 országban. A nemek közötti legalacsonyabb különbségek (1% körül) Dániában, Magyarországon, Írországban, Olaszországban és Svédországban fordulnak elő. A legszámottevőbb eltérések pedig Belgiumban (11%) és az Egyesült Királyságban (12%) mutatkoznak. Mindazonáltal a profitrendszerekben való részvétel terén mindenhol a férfiak vezetnek Lengyelországot kivéve, ahol a nők valamivel jobb eredményt értek el a profitrendszerek vonatkozásában, mint a férfiak.

Az eddigiekhez hasonlóan az utalványok, kedvezmények és természetbeni kifizetések is legfőképpen a férfiakat juttatják előnyökhöz, legalább is a 22 elegendő adattal rendelkező ország közül 17-ben. Ezen a téren az Egyesült Királyságban legnagyobb a nemek közötti szakadék 10 százalékponttal. Mindössze 5 országban jut a férfiaknál több nő utalványhoz, kedvezményhez vagy természetbeni kifizetéshez az osztrák 0-hoz közeli értéktől a finnországi 8 százalékpontig terjedően.

Nyugdíj- és biztosítási rendszerek

A munkáltató nyugdíj- és biztosítási hozzájárulását tekintve is jelentős nemek közötti szakadékot tár fel az elemzés - többségében a férfiak javára. Ez érvényesül az elegendő adattal rendelkező 24 ország közül 15-ben. A különbségek a finnországi 1-től a máltai 20 százalékpontig terjednek ebben a csoportban. 9 országban ugyanakkor a nőknek kedveznek a különbségek - a görögországi 0-hoz közeli értéktől az észtországi 27 százalékpontig terjedően. A 24 országból 16-ban a férfiaknak kedvez a biztosítási szakadék - a nemek közötti különbségek a görögországi 0-hoz közeli érték és a máltai 16 százalékpont között mozognak. Ennek ellenére 8 országban a nőket juttatják előnyhöz a különbségek - a romániai 0-hoz közeli értéktől az észtországi 24 százalékpontig terjedően.

Jelentés: Az anyagi és nem anyagi jellegű juttatások, illetve prémiumok nemek közötti bérkülönbségének elemzését az Amszterdami Egyetem/AIAS végezte. Ez a jelentés a WITA-projekt részét képezi.

Mi a WITA-nemek közötti fizetéskülönbség projekt?

Az Innovatív Eszközökkel a Nemek Közötti Fizetéskülönbség Ellen - WITA GPG (2015. január - 2016. december) célja, hogy jelentősen hozzájáruljon a nagy és tartós nemek közötti fizetéskülönbség csökkentésében. Ezt a European Commission PROGRESS Program Action Grant nr. 4000004929. program teszi lehetővé. Egyik tevékenysége, hogy szakmai csoportok szintjén összehasonlítsa a férfi és női béreket, és az eredményeket közzétegye mind a 28 EU-tagállam és Törökország WageIndicator weboldalán, valamint sajtóközleményekben terjessze azokat.

További információ a WITA projektről

A Magyarországon fennálló nemek közötti fizetéskülönbségről további információt a Berbaromoter.hu-n talál.

loading...
Hirdetés

Images

Hirdetés
Hirdetés
Loading...
<!-- /15944428/Berbarometer.hu/Berbarometer.hu_Inarticle_Video --> <div id='div-gpt-ad-1604915830963-0'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1604915830963-0'); }); </script> </div>