Hirdetés

Magyar nők több szakmában is az egyenlő fizetés elérésének útján

Az elhanyagolható nemek közötti fizetéskülönbséget mutató 3 nagy szakmai csoporttal Magyarország munkaerőpiaca az EU egyik legjobban teljesítő országa, ha az azonos értékű munka egyenlő megfizetését vizsgáljuk. 1%-os nemek közötti fizetéskülönbség csak az üzleti és adminisztrációs szakemberek valamint az információs és kommunikációs technológiában, jogi, szociális és kulturális szakmákban dolgozók között találunk. Ezekben a szakmákban és szektorokban folytatott munkavégzés főleg irodához kötött, és legalább középfokú végzettséget igényel. Ugyanakkor a hulladékgazdálkodásban és egyéb képesítést nem igénylő foglalkozásban dolgozó nők ugyanannyit keresnek, mint férfitársaik.

Különös figyelmet érdemelnek a vendéglátásban, kereskedelemben és egyéb szolgáltatásban tevékenykedő menedzserek, ahol 36%-os átlagos különbség található a nők javára, amely a nemek közötti fizetéskülönbség tekintetében a legmagasabb a teljes Európai Únión belül. A helyzet hasonlít Franciaországéhoz, ami az egyetlen másik EU-ország, ahol ekkora fordított nemek közötti fizetéskülönbséget találunk a nők javára ebben a szakmai csoportban.

Ha ezeket az értékeket összeadjuk, akkor relativ kis nemek közötti fizetéskülönbség-problémát találunk Magyarországon: a tíz megvizsgált szakmai csoportból háromban szinte egyáltalán nincsen nemhez kötött fizetéskülönbség. A dolgozó nők ezen széles körben elterjedt kedvező helyzete azt jelenti, hogy az inkább tradicionálisabb mezőgazdasági és ipari szektor, ahol az ország legmagasabb nemek közötti fizetéskülönbségei találhatóak, néhány szakmától könnyen átveheti azok legjobb példáit.

A 2013-as adatokból összeállított Eurostat adatai 18.4%-os nemek közötti fizetéskülönbséget mutatnak a nemzeti átlagra vonatkozóan. Ez a különbség azt sugallja, hogy vannak még más szakmai csoportok is Magyarországon ezen analízis hatáskörén kívül, ahol a nemek közötti fizetéskülönbség sokkal szélesebb, mint a lenti táblázatban találhatóak.

Honnan ered a nemek közötti fizetéskülönbség?

A nemek közötti fizetéskülönbségen ugyanolyan képességgel és végzettséggel elvégzett azonos értékű munka egyenlőtlen megfizetését értjük. Ez a fizetéskülönbség a nemi megkülönböztetés életszemléletéből és gyakorlatából fakad.  Ezek az életszemléletek és gyakorlatok erősítik a fennálló egyenlőtlen fejlődési lehetőségeket férfiak és nők számára, valamint az indokolatlan fizetséget a szakmai csoportokon és hivatásokon belül. Kérjük vegye figyelembe, hogy a lent megadott nemek közötti fizetéskülönbségek csak a megvizsgált szakmákra és hivatásokra érvényesek.

1. táblázat. Nagy szakmai csoportok nemek közötti fizetéskülönbsége Magyarországon

Hivatás Férfi Összesen Nemek közötti fizetéskülönbség
  Bruttó mediánbér (€/óra) Bruttó mediánbér (€/óra) Bruttó mediánbér (€/óra) % Különbség
Gyártásban és speciális szolgáltatásokban tevékenykedő menedzserek 4.97 4.52 4.75 9%
Vendéglátásban, kereskedelemben és egyéb szolgáltatásban tevékenykedő menedzserek  2.97 4.05 3.51 -36%
Tudományos, mérnöki és egészségügyi szakemberek 5.31 4.68 5 12%
Üzleti és adminisztrációs szakemberek 5.23 5.17 5.2 1%
Információs és kommunikációs technológiai, jogi, szociális és kulturális szakemberek 5.34 5.3 5.32 1%
Piacorientált képzett mezőgazdasági munkások 2.19 1.83 2.01 16%
Élelmiszer-feldolgozásban,  fafeldolgozásban, ruha- és egyéb iparban, valamint a hozzájuk kapcsolódó kereskedelemben dolgozók 2.44 2.15 2.3 12%
Mezőgazdasági, erdőgazdasági és halászati munkások 1.95 1.46 1.71 26%
Bányászatban, építkezésen, gyártásban és szállításban tevékenykedő munkások, élelmiszer előkészítés asszisztensei 2.49 2.05 2.27 18%
Hulladékgazdálkodásban és egyéb képesítést nem igénylő foglalkozásban dolgozó munkások 1.83 1.83 1.83 0%

Forrás: EU SILC 2013 Dataset

A nemek közötti fizetéskülönbséget úgy kapjuk meg, hogy összehasonlítjuk a nemek fajlagos bruttó mediánbéreit, és különbözetüket elosztjuk a férfi mediánbérével. A táblázatban található összes szakmai csoport legalább 10 összehasonlítással rendelkezik mind férfi, mind nő esetében.

Mi a WITA-nemek közötti fizetéskülönbség projekt?

Az Innovatív Eszközökkel a Nemek Közötti Fizetéskülönbség Ellen - WITA GPG (2015. január  - 2016. december) célja, hogy jelentősen hozzájáruljon a nagy és tartós nemek közötti fizetéskülönbség csökkentésében. Ezt a European Commission PROGRESS Program Action Grant nr. 4000004929. program teszi lehetővé. Egyik tevékenysége, hogy szakmai csoportok szintjén összehasonlítsa a férfi és női béreket, és az eredményeket közzétegye mind a 28 EU-tagállam és Törökország WageIndicator weboldalán, valamint sajtóközleményekben terjessze azokat.

További információ a  WITA projektről

http://www.wageindicator.org/main/Wageindicatorfoundation/projects/wita-gpg

A Magyarországon fennálló nemek közötti fizetéskülönbségről további információt a Berbaromoter.hu-n talál.

http://www.berbarometer.hu/main/munkaber/a-nok-es-a-ferfiak-kozotti-berszakadek

loading...
Hirdetés

Images

Hirdetés
Hirdetés
Loading...
<!-- /15944428/Berbarometer.hu/Berbarometer.hu_Inarticle_Video --> <div id='div-gpt-ad-1604915830963-0'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1604915830963-0'); }); </script> </div>