Competenties

Als je als werknemer gespecialiseerd bent in een bepaald domein is dat mooi, maar het is niet meer genoeg. Naast kennis zijn een aantal algemene en praktisch competenties noodzakelijk om op te vallen bij werkgevers. Deze competenties zijn altijd waardevol, welke baan je ook hebt. Ze kunnen je dus helpen om werk te bemachtigen in een sector met baankansen.

Top 10 van competenties die bij werkgevers in trek zijn

Beschik je niet over al deze competenties? Wees gerust. Niemand kan alles, behalve de perfecte werknemer. Onthoud dat deze competenties voor jouw functie of vacature een plus zijn en geen must en dat deze competenties per bedrijf anders gewaardeerd worden. Gebruik deze lijst dus simpelweg als richtlijn voor je eigen ontwikkeling. Neem de tijd om je deze competenties beetje bij beetje eigen te maken, bijvoorbeeld door een training te volgen, maar ook door werkervaring op te doen.  

Sectoren zoeken kandidaten

Veel professionals zijn overtuigd dat hun werkzaamheden door technische vooruitgang fundamenteel gaan veranderen. Sterker nog: dat zien we al gebeuren. Onze ouders hoefden aan het begin van hun loopbaan niks te weten van software als Word, Excel en Outlook. Vandaag de dag worden deze programma’s beschouwd als simpelweg onmisbaar.

Is het een probleem dat onze werkzaamheden veranderen onder invloed van technologie? Niet per se. We moeten in elk geval geen voorbarige conclusies trekken. Het klopt dat veel beroepen in de afgelopen jaren verdwenen zijn, maar daar staat tegenover dat er ook veel nieuwe beroepen bij zijn gekomen. Bepaalde sectoren die recent ontstaan zijn, hebben grote behoefte aan personeel. Drie voorbeelden daarvan zijn cybersecurity, data science en marketing. Van de eerste twee was 15 jaar geleden zelfs nog geen sprake; nu zijn het belangrijke sectoren. 

Cyber security

Cyberaanvallen nemen toe en het is belangrijk dat bedrijven zichzelf kunnen beschermen. Organisaties verzamelen nu al hun gegevens digitaal en veel van deze gegevens kunnen als gevoelig worden beschouwd. Cybersecurity-experts zijn er om een ​​virtuele kluis te creëren om dieven op afstand te houden. Wat is nou slimmer dan de technieken van aanvallers begrijpen om te weten hoe je jezelf moet verdedigen? Leren hacken doe je niet om de bank op de hoek te beroven, en dat hebben organisaties begrepen. 

Data Science

Een bedrijf dat niet beschikt over gegevens over zijn klanten, hun gedrag of sector is een bedrijf dat zich niet, of langzamer zal ontwikkelen. Het analyseren en correct gebruiken van data is voor bedrijven een belangrijke nieuwe uitdaging geworden. Data-analyse draagt bij aan een beter zicht op bedrijfsvoering, klanten en toekomstperspectieven. De cookies die je tegenkomt op het internet zijn een goed voorbeeld. Ze registreren veel gegevens over je acties die data-professionals later kunnen analyseren en koppelen aan het gedrag van andere mensen.

Digitale marketing

Dag reclamefolders in de brievenbus en hallo digitale nieuwsbrieven! Het tijdperk van papieren advertenties op de deurmat is voorgoed voorbij. De productiekosten wegen simpelweg niet meer op tegen de baten. Bovendien, gezien het feit dat Belgen gemiddeld meer dan vijf uur per dag op internet doorbrengen, is het relevanter voor marketeers om hun peilen op de virtuele wereld te richten. Marketing is daarom steeds meer digitaal en vereist nieuwe kennis die specifiek is voor internet: digitale marketing, SEO, sociale netwerken, enzovoorts.

Je potentieel bereiken

Flexibel zijn en doorleren; het is de sleutel om je potentieel te bereiken en het hoofd te bieden aan de veranderingen in je werk. Haal dus diep adem en neem tijd om te reflecteren. Waar wil ik beginnen? Wat zijn mijn doelen? Welke vaardigheden wil ik ontwikkelen? Als je dat eenmaal besloten hebt, is het een kwestie van een plan maken en van start gaan. Het werkloosheidspercentage in België daalt. In het eerste kwartaal van 2019 was dit 5,7%. Dit cijfer zou verder kunnen dalen als alle Belgische bedrijven het personeel vinden waar ze zo hard naar op zoek zijn. 

Haal meer uit jezelf en uit je werk

  • Gebruik onze Salaris checker om te zien welk loon redelijk is voor jouw job
loading...
 
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Loading...
<!-- /15944428/loonwijzer.be/loonwijzer.be_Inarticle_Video --> <div id='div-gpt-ad-1604915830963-0'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1604915830963-0'); }); </script> </div>