Vrouwen verdienen minder dan mannen!

Loonwijzer.be

Dit is algemeen geweten maar meer weten de meesten ook niet. Hoe hoog is die loonkloof nu juist? Klopt dit wel? Is het niet allemaal te verklaren? Enz. Het is duidelijk, de loonkloof tussen mannen en vrouwen is een veelkoppige draak met evenveel koppen als verklaringen.

De loonkloof is meer dan een verschil in loon
Het is niet zo dat de loonkloof enkel en alleen een loonsverschil is tussen vrouw en man  in dezelfde functie. Wanneer we de loonkloof enkel zo zouden bekijken, gaan we aan één van de belangrijkste oorzaken van de loonongelijkheid tussen m/v voorbij, nl. de ongelijkheid in loopbaankansen. We moeten de loonkloof breder bekijken om de discriminatie in loopbaankansen op te merken. Dit doen we door te vertrekken vanuit de brutomaandloonkloof. Die ligt op ongeveer 22% in 2012. Vrouwen verdienen dus in vergelijking met mannen bijna één vierde minder.

Vrouwen verdienen minder omdat ze vaker in deeltijd werken Maar waarom? Is de keuze voor deeltijds werk wel altijd vrijwillig? Is er wel gelijke toegang tot voltijds werk? Krijgen m/v wel dezelfde kansen wanneer ze van een deeltijdse betrekking naar een voltijdse willen overgaan? Je ziet dat wanneer we op zoek gaan naar oorzaken van de loonkloof en zeker naar de oplossingen, we beter vertrekken vanuit de grootst mogelijke loonkloof omdat we op die manier ook het grootst aantal ongelijkheden kunnen opsporen.

Publiciaties Loonwijzer

loading...
 
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Loading...
<!-- /15944428/loonwijzer.be/loonwijzer.be_Inarticle_Video --> <div id='div-gpt-ad-1604915830963-0'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1604915830963-0'); }); </script> </div>