Vakbondsvertegenwoordiging haalt de loonkloof omlaag!

Loonwijzer.be - Vakbondsvertegenwoordiging haalt de loonkloof omlaag! Belgie

Een vakbondsvertegenwoordiging in je bedrijf of organisatie helpt uiteraard om er voor te zorgen dat je rechten beter gerespecteerd worden. Als je georganiseerd een vuist kan maken, sta je sterker. Zowel wat betreft veiligheid en welzijn op je werk, als wat betreft loon- en arbeidsvoorwaarden. Uit onderzoek van vrouwenloonwijzer.be blijkt dat wie in een bedrijf met een vakbondsvertegen-woordiging werkt verhoudingsgewijs zo’n 3% meer verdient dan wie in een bedrijf zonder werkt. Dit ligt niet enkel aan het sluiten van bedrijfscao’s maar ook aan het beter opvolgen en verdedigen van de rechten van de werknemers en werkneemsters.

Positief natuurlijk, maar hier knelt het schoentje. Vakbonden zijn veel vaker aanwezig in ‘mannelijke’ bedrijven en sectoren dan in ‘vrouwelijke’. Hun positieve aanwezigheid helpt dus vaker mannen dan vrouwen vooruit. Daarenboven blijkt dat wanneer er meer dan 40% vrouwen in een bedrijf of organisatie werken de lonen ook zo’n 2% lager liggen. Deze twee factoren versterken dus elkaar en ook de loonkloof.
Mocht vakbondsaanwezigheid de regel zijn in bedrijven of organisaties waar veel vrouwen werken dan zou de loonkloof met zo’n 2,6% kunnen dalen.

Hierin zien het ACV en vrouwenloonwijzer.be een kans om de loonkloof al voor klein stukje dicht te rijden. Hoe meer vrouwelijke vertegenwoordigers we kunnen vinden, hoe beter. Zo kan je niet alleen je stem luider laten horen en opkomen voor je collega’s, je kan ook meehelpen om de loonkloof te dichten.

Vakbondsvertegenwoordiging door vrouwen is broodnodig!

 

Help mee op te komen voor jezelf en de anderen en word ACV-kandidaat.

loading...
 
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Loading...
<!-- /15944428/loonwijzer.be/loonwijzer.be_Inarticle_Video --> <div id='div-gpt-ad-1604915830963-0'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1604915830963-0'); }); </script> </div>