Loonwijzerfamilie

Waarom een Loonwijzer.be? Aan de loonafspraken in de CAO heb je toch genoeg?

De baremalonen uit de CAO zijn een voorschrift. Dat voorschrift zegt niet alles over hoe in de werkelijkheid wordt beloond. Eigenlijk is er weinig bekend over lonen in relatie tot beroep en de CAO. Er zijn weinig gegevens beschikbaar over hoeveel mannen of vrouwen onder een bepaald contract vallen Laat staan dat we weten hoe ze verdeeld zijn over verschillende loonschalen. Of hoe het zit tussen de baremalonen en de lonen die werknemers effectief ontvangen.

 


Mannen- en vrouwenlonen verschillen. Hoe zit dat? Mag dat?
Het gaat er niet zozeer om wat mag. Het gaat er om precies te weten te komen hoe het zit met de loonopbouw bij vrouwen, mannen en mensen uit andere landen. Zo weten we dat mannen relatief meer verdienen dan vrouwen. En sommige allochtonen beduidend minder verdienen dan anderen. We weten ook dat het onder andere komt doordat mannen langer op de arbeidsmarkt zitten dan vrouwen en dat ze in andere beroepen en sectoren werken. Zie Salaris check. We weten dat migranten vaker niet zoveel hebben aan hun opleiding en werkervaring. We weten ook dat migranten vaker een baan hebben met weinig zekerheid. Worden vrouwen en migranten gediscrimineerd als het om salaris gaat? Een groot deel van de verschillen in beloning zijn nog een raadsel voor wetenschappers. Met het permanente grote Europese Loonwijzer-onderzoek proberen we er een vinger op te leggen. Vandaar dat de Loonwijzer-enquete gevraagd wordt naar geslacht en land van herkomst. Meer informatie? Check de literatuurlijst van Loonwijzer.


Wat doet de Universteit van Leuven met je gegevens?
Het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA) ontwikkelde samen met Prof. Dr. Kea Tijdens, onderzoekscoordinator van AIAS(Amsterdams Instituut voor Arbeidstudies van de Universiteit van Amsterdam), de vragenlijst. Resultaten van dat onderzoek worden gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Naast HIVA en Universteit van Amsterdam zijn er veel onderzoekers bezig met de Loonwijzerdataset. Is de dataset anoniem? Ja, maar in de online enquête is ook - voor wie dat wil - de mogelijkheid geboden om een unieke set aan getallen achter te laten waarmee de Universiteit jaarlijks niet tot personen herleidbare gegevens (loonontwikkeling, bijvoorbeeld) kan volgen. Zo wordt gevraagd naar de getallen van de postcode, de geboortedag en geboortemaand. Deze unieke code geeft de Universiteit de kans gegevens jaarlijks te koppelen. Daarnaast wordt gevraagd eventueel een emailadres achter te laten. Dit om een jaar later een reminder te sturen aan de enquete-invuller. 

Loonwijzer.be?
Wil je weten wie wij zijn of wil je weten tot welke internationale club we behoren? Klik op bijhorende link. Loonwijzer.bheeft vergelijkebare websites in 70 landen.
 

Aansprakelijkheid
Hoewel het Loonwijzerteam met grote zorg aan de loonwijzer werkt, betekent dit niet dat bezoekers van de loonwijzers rechten kunnen ontlenen aan de loonwijzer-gegevens. Zie Disclaimer.

loading...
 
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Loading...
<!-- /15944428/loonwijzer.be/loonwijzer.be_Inarticle_Video --> <div id='div-gpt-ad-1604915830963-0'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1604915830963-0'); }); </script> </div>