Metaal

Oudere werknemers leiden uitvaljongeren op

Bij metaalbewerkingsbedrijf Braakhuis Borne Bedrijven (35 werknemers) loopt een aantal werknemers tegen de pensioenleeftijd. Er komen nauwelijks nieuwe, jonge werknemers op het verloop op te vangen. Jongeren hebben geen zin in dit werk. De Regionale Opleidingscentra (ROC) kampen met hoge uitval. Leerlingen vinden de theorie moeilijk en haken af.

Bij Braakman is het project 'Braakman behoudt vakmanschap' gestart. De oudere werknemers coachen en enthousiasmeren jongeren die op het ROC zijn afgehaakt. De jongeren krijgen in het bedrijf een opleiding.

Aan het initiatief ging een onderzoek vooraf waaruit bleek dat mensen het werk vooral léuk moeten vinden. Dan willen ze wel een paar jaar aan hun loopbaan vastplakken, eventueel in een deeltijdbaan. De oudere metaalbewerkers vinden het opleiden en coachen van jongeren een uitdaging. Via Kenteq, het kenniscentrum van de sector, hebben ze cursussen tot werkplekopleider gevolgd. De meesten vinden het nu geen probleem om langer door te werken.

Er stromen nu  meer jongeren in bij Braakhuis. Door ze zelf op te leiden is het bedrijf niet afhankelijk van de uitstroom van het MBO. Ervaren mensen blijven langer in dienst, eventueel in deeltijd. Het ziekteverzuim is afgenomen en de productiviteit is gestegen.

Ontleend aan: Meer winnaars, SeniorPower, 2007, pag. 6-9.

Vergelijk je Salaris

loading...

Tips voor 55-plus en 45-plus:

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>