Sollicitatietips voor 55-plussers

Solliciteren als oudere werknemer? Hier zijn sollicitatietips die je carrière als 55plusser een push geven.

Zit niet stil

Werkgevers kijken vooral naar wat je de afgelopen drie jaar hebt gedaan. Heb je werkloos thuisgezeten, dan word je minder snel aangenomen dan wanneer je die tijd met van alles bezig bent geweest. Ook vrijwilligerswerk is een prima bezigheid.

Zorg voor afwisselende ervaring

Ben je net werkloos, maar heb je twintig jaar bij hetzelfde bedrijf in dezelfde functie gewerkt, dan ben je een superspecialist geworden en dat maakt het solliciteren lastig. Kijk of je bijvoorbeeld ervaring uit vrijwilligerswerk kunt opvoeren. Heb je daarentegen in allerlei verschillende functies gewerkt bij diverse organisaties, dan laat je zien dat je breed inzetbaar bent en je goed kunt aanpassen.

Volg cursussen of trainingen, ontwikkel jezelf

Een laagopgeleide 55-plusser komt moeilijker aan werk dan een hoger opgeleide. Kijk dus op welke kennisgebieden of vaardigheden je je nog verder kunt ontwikkelen met een cursus of training.

Ga netwerken

In hoger opgeleide kringen wordt lang niet altijd een officiële advertentie geplaatst voor een functie. Heb je een goed netwerk dan hoor je via via welk bedrijf op zoek is naar iemand voor een bepaalde functie.

Stel geen onmogelijke eisen aan je functie

Wanneer je in je vorige baan directeur was en je wilt per se alleen maar een directeursfunctie als nieuwe baan, dan maak je het jezelf knap lastig.

Wees reëel over je salaris

Wil niet koste wat het kost minstens evenveel verdienen als in je vorige baan. Dat verkleint je kansen aanzienlijk. Wanneer je in je nieuwe baan een extraatje ten deel valt vanwege je leeftijd, bijvoorbeeld dat je geen nachtdiensten meer hoeft te draaien, wees dan bereid iets in te leveren. Houd je je poot stijf en wil je alle bonusregelingen, vrije dagen en andere extra's op de koop toe zonder compromis, dan maak ook je weinig kans.

Open je ogen voor een andere functie of sector

Kijk verder dan de branche of functie waarin je tot nu toe hebt gewerkt. Als 55-plusser maak je het meeste kans op een nieuwe baan in de profit-sector, met name in de grotere bedrijven. Ook binnen de zakelijke dienstverlening liggen kansen. Verder is ook de communicatiebranche regelmatig op zoek naar senioren.

Realiseer je wat je 55-pluspunten zijn

Werkgevers die bewust op zoek zijn naar senioren, doen dat omdat ze iemand zoeken die zich committeert aan het bedrijf, die representief is of die rust brengt in een tent vol jonge honden. Ouderen hebben meer overzicht, overwicht, zijn vaker stressbestendig, hebben mensenkennis en een sterkere moraal: dat is de toegevoegde waarde.

Tackel de grootste vooroordelen tijdens je sollicitatiegesprek

Ook al worden de vooroordelen niet hardop gezegd, toch kunnen ze onbewust een rol spelen. Wees zelf overtuigd van het tegendeel. Dat bepaalt je houding tijdens het gesprek. En als het zo uitkomt noem je tijdens het gesprek een aantal voordelen die je leeftijd met zich meebrengen.

Je salaris ligt hoger

Waar (of niet..). Maar óók waar is dat je minder vaak ziek bent dan jongere werknemers. Dus verdien je jezelf al snel terug.

Je werkt langzamer

Niet waar. Je werkt over het algemeen zorgvuldiger, maakt minder fouten en bent veel sneller ingewerkt vanwege je ervaring. En je laat je veel minder snel afleiden. 

Je bent weinig ambitieus

Niet waar. Je bent loyaler aan de organisatie en blijft langer dan jongeren die veel job-hoppen.

Je bent niet leergierig

Niet waar. Je leert ánders dan jongere werknemers. Jij leert snel in de praktijk van de werkomgeving. Je bent ervaringgericht. Jongeren leren sneller op analytisch en abstract niveau.

Vergelijk je salaris

loading...

Tips voor 55-plus en 45-plus:

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>