Hoe gaan plegers van seksuele intimidatie te werk?

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 16-08-2022

Er zijn allerlei varianten, maar gebruikelijke patronen zijn de openlijke brutale avances en de stiekeme, achter gesloten deuren.

De bazige types: soms zijn ze bijzonder direct en expliciet, door 'grappen', plaatjes of seksuele anekdotes om hun slachtoffers in verlegenheid te brengen of te intimideren. Ze kunnen zo ver gaan dat ze hun slachtoffers op ongeoorloofde manier strelen en betasten, maar deze ongewenste intimiteit afdoen met een grapje zodat het verlegen slachtoffer er van af ziet dit als incident te rapporteren. Ze kunnen smerige seksuele emails sturen, terwijl ze heel goed weten dat die als beschamend en verontrustend overkomen. Ze kunnen iemands figuur ten overstaan van iedereen becommentarieren, daarbij inbegrepen borsten en billen.

Waarom steekt seksuele intimidatie iedere keer weer de kop op?

De bron van seksuele intimidatie is machtsmisbruik. Vrouwen lopen een veel grotere kans om hiervan het slachtoffer te worden omdat ze over het algemeen minder macht hebben dan mannen, kwetsbaardere posities bekleden, zelfvertrouwen missen en zijn opgevoed om in stilte te verdragen. Hier en daar wordt wel gesuggereerd dat vijandig mannelijk gedrag tegenover vrouwen op het werk voortkomt uit traditionele opvattingen die mannen koesteren over hun plek in de samenleving (de man die voor het brood op de plank zorgt). Als mannen zich op het werk beconcurreerd voelen door vrouwen vallen ze terug in dit traditionele gedrag.

In sommmige samenlevingen komt seksuele intimidatie direct voort uit de maatschappelijke positie van vrouwen. Waar vrouwen worden beschouwd als tweederangs burgers of als lustobjecten en hun bijdrages niet worden gezien als de moeite waard, als ze worden beperkt tot de rollen van echtgenotes, moeders en laagbetaalde krachten, doet zich seksuele intimidatie vaker voor.

Seksuele intimidatie is ook een vorm van discriminatie. Als iemand op het werk op geslacht wordt geselecteerd en als de uitoefening van het beroep en de ontwikkeling van de loopbaan wordt belemmerd of zelfs kapot gemaakt om die reden, dan is dat discriminatie.

Hier komt het op neer: seksuele intimidatie is en wordt gebruikt om de onderwerping van vrouwen te laten voortduren. Mannen kunnen ook worden geintimideerd, maar de meerderheid van de slachtoffers is vrouw. In de regel zijn het mannen die hun macht over vrouwen misbruiken door gewelddadige handelingen te plegen of ermee te dreigen, door te volharden in seksuele stereotypes en door hun economische posities uit te buiten.

Klik hier om meer te weten te komen over de loonverschillen m/v wereldwijd: link naar Global Gender Pay Gap

Klik hier om je salaris te vergelijken met anderen die hetzelfde werk doen: link naar salaris check

loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>