Salarisverhoging

Een hoger salaris kan gepaard gaan met flink wat vragen, bijvoorbeeld over je loonschaal en het minimumloon. Onze bezoekers hebben hun vragen daarover gedeeld met Loonwijzer en wij hebben de antwoorden!

Salarisverhoging door teamleider?

Ik heb bij mijn laatste functiebeoordeling van mijn teamleider te horen gekregen dat ik twee treden omhoog zou gaan. Het formulier is door ons beiden ondertekend met daarop de hoogte van mijn nieuwe salaris. Achteraf bleek dat de directie het daarmee niet eens was en ging ik maar één trede omhoog. Ik heb het er toen bij laten zitten (9 maanden geleden). Kan ik eisen dat ik alsnog twee tredes omhoog ga, met terugwerkende kracht?

Nee, dat kan niet. Ook 9 maanden geleden had dat trouwens niet gekund. In dit geval was je teamleider niet bevoegd om te besluiten je een extra loonsverhoging te geven. Het door jullie ondertekende formulier is in feite niet meer dan zijn belofte zich hard te maken voor een extra beloning. Een geschillencomissie of een rechter zal zeggen dat jij dit kon weten.

Pas als er in de cao of in een arbeidsvoorwaardenregelement een exacte omschrijving van de procedure voor loonsverhoging staat, waarin staat dat je teamleider bevoegd is, heb je een poot om op te staan.

Minimumloon

Ik ben 18 jaar en verdien 7 euro netto per uur. Dat is dus ruim boven mijn minimumloon. Het probleem is dat ik die 7 euro ook al verdiende toen ik 17 jaar was. Ik heb daarom om loonsverhoging gevraagd, maar mijn baas zei dat ik die niet kreeg en het uurloon gewoon 7 euro bleef. Is mijn baas niet verplicht loonsverhoging te geven, ongeacht of ik boven mijn minimumloon verdien?

We begrijpen je redenering: als mijn werkgever eerder vond dat ik ruim meer verdiende dan het minimumloon, waarom zou dat dan niet het geval zijn een jaar later? Je baas is echter niet verplicht je in dit geval een loonsverhoging te geven. Dat zou enkel anders zijn als je minder zou verdienen dan het minimumloon of minder dan een cao voorschrijft. Dan zou je baas het bedrag wel tot minimaal het minimumloon of cao-loon moeten verhogen.

Salaris met terugwerkende kracht

Ik heb als kapster 10 jaar bij mijn werkgever gewerkt. Ik ben ermee gestopt omdat ik een andere baan heb. Nu kom ik erachter dat ik minstens vijf jaar lang in de verkeerde loonschaal heb gezeten. Ik heb al mijn diploma's en had minstens vijf jaar geleden al in loonschaal 3 moeten zitten. Kan ik het geld waar ik eigenlijk recht op heb nog met terugwerkende kracht krijgen? 

Achterstallig loon kan over een periode van vijf jaar worden teruggevorderd (dus niet over eerdere tijdvakken). Maar als je werkgever dat niet wil doen, dan moet je juridische stappen ondernemen. Als je vakbondslid bent, dan kun je de bond inschakelen daarvoor. De meeste bonden behandelen echter geen kwesties die al voor het lidmaatschap zijn ontstaan. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, kun je ook daar te rade gaan. Daarnaast kun je gaan informeren bij het Juridisch Loket.

Meer over salarisverhoging

loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>