Jouw rechten als huishoudelijke hulp

Hulp aan huis, butler, verzorgende, gouvernante, werkster, nanny, schoonmaakster, gezelschapsdame of poetsvrouw: je hebt rechten, óók zonder verblijfsvergunning!

Wanneer ben je huishoudelijke hulp?

Huishoudelijk personeel is een bont allegaartje: de hulp aan huis, de butler, verzorgende, gouvernante, werkster, nanny, schoonmaakster, gezelschapsdame, poetsvrouw, zorgverlener, alfahulp en de migranten zonder verblijfsvergunning die bij particulieren werken. Schattingen over de omvang van deze groep lopen uiteen van honderdduizenden tot meer dan een miljoen. Al deze werknemers hebben een paar zaken met elkaar gemeen:

 • Zij werken niet meer dan drie dagen in de week in dezelfde particuliere huishouding, maar ze kunnen wel tien werkhuizen hebben, of maar één poetsbaan;
 • Ze hebben veel minder sociale rechten hebben dan alle andere werknemers. Recht op een werkloosheidsuitkering hebben ze bijvoorbeeld niet;
 • Ze hebben ook gemeen dat hun werkgever vaak niet weet welke werkgeversverplichtingen ze hebben.
 • Let op: als je via een zogenaamde bemiddelingsorganisatie als huishoudelijk hulp werkt die jouw loon betaalt en bepaalt dan heb je wel volledige rechten en dan geldt onderstaande niet voor jou. Ook niet als die zegt je namens de opdrachtgever te betalen (na zelf een behoorlijk percentage opgestreken te hebben). De ‘bemiddelingsorganisatie’ is je werkgever.

   

Hoe zijn jouw rechten geregeld in Nederland?

In Nederland heeft de overheid een regeling gecreëerd die 'dienstverlening aan huis' heet. Op de website van de Rijksoverheid: “Wie werkt volgens de Regeling dienstverlening aan huis is geen gewone werknemer. Zo wordt door de werkgever geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen afgedragen. U bent dus niet verzekerd voor de Ziektewet, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en de Werkloosheidswet (WW). U heeft dus ook geen recht op deze uitkeringen."

Een belangrijke reden volgens de overheid voor deze regeling is om particulieren, het UWV en de Belastingdienst niet te belasten met administratieve rompslomp. Waarop je in elk geval wél recht hebt, is:

 1. Uitbetaling van ten minste het minimumloon;
 2. Vakantiegeld bovenop het loon (tenminste 8 procent);
 3. Vier weken betaalde vakantie;
 4. Zes weken loondoorbetaling bij ziekte;
 5. Goede en veilige werkomstandigheden;
 6. Opzegtermijn van tenminste één maand;
 7. Betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof via het UWV;
 8. Betaald calamiteitenverlof en betaald kortdurend zorgverlof.

Je werkgever hoeft je niet per se een arbeidscontract te geven, zoals bij alle andere banen. Maar als je erom vraagt, moet je werkgever de inhoud van de arbeidsovereenkomst op schrift stellen. Al deze rechten gelden voor al het huishoudelijk personeel: met of zonder verblijfspapieren.

Welk uurtarief kan ik vragen?

In ieder geval moet je het minimumloon krijgen. Maar aangezien je weinig sociale rechten hebt en je werkgever ook geen premies afdraagt, kun je beter onderhandelen over je salaris. Een aantal huishoudelijke hulpen heeft de Salaris Enquête ingevuld en de resultaten zijn verwerkt in de Salaris Check. Dat kun je gebruiken bij je onderhandelingen! Hou er rekening mee dat de meeste invullers onder een cao vielen en dus werknemer met complete sociale rechten. Als dienstverlener aan huis zou je eigenlijk meer moeten verdienen, want je moet zelf voor je sociale zekerheid en je pensioen zorgen.

Huishoudelijke hulpen met 30 jaar ervaring verdienen tussen de € 16,10 en € 17,50 per uur (gemiddeld € 16,92).  Met minder werkervaring liggen de uurlonen wat lager. Met 10 jaar ervaring tussen € 13,63 en € 15,99 (gemiddeld € 14,99). En met 1 jaar werkervaring tussen de € 10,93 en € 12,93 (gemiddeld € 12,10). Je zou met weinig werkervaring je werkgever minimaal € 12,50 per uur kunnen vragen. 

loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>