Wijzer over je loon: naar huis gestuurd terwijl ik zou kunnen werken (18-03-2020)

18 mrt. 2020 - Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer, de derde in een speciale reeks rond de coronacrisis: 'Omdat ik een beetje verkouden was, ben ik naar huis gestuurd. Maar ik voel me goed en zou kunnen werken. Kan dit? En wat zijn mijn rechten?'

Door de uitbraak van het coronavirus zijn het uitzonderlijke tijden. Een beetje verkouden zijn is voor veel werkgevers nu genoeg om een werknemer ziek naar huis te sturen. Dat mag, mits de situatie daarom vraagt. Daar lijkt het nu wel op.

Als je baas je ziek meldt, heb je wettelijk recht op 70% van het loon gedurende 2 jaar. In veel cao's is echter afgesproken dat je 100% krijgt doorbetaald, in ieder geval in het begin. Bekijk dus goed de cao om te zien wat op jou van toepassing is. Als je werkgever je naar huis heeft gestuurd uit voorzorg en je niet als ziek heeft aangemerkt, moet je uiteraard volledig doorbetaald worden.

Je zou met je baas kunnen afspreken dat je thuis gaat werken. Lees daarvoor ook ons antwoord van maandag, zodat je op de hoogte bent van je basisrechten. Wanneer je werk echter niet geschikt is om vanuit huis te doen, dan zit er niets anders op dan thuis wachten tot je verkoudheid voorbij is.

Heb jij ook een vraag over je werk tijdens deze coronacrisis? Of wil je een verhaal over je werksituatie delen? Stuur die naar nielspeuchen@wageindicator.org of stel je vraag via Loonwijzers Facebookpagina.

Waarop heb jij recht?

loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>