Wijzer over je loon: recht op 13e maand als uitzendkracht? (24-12-2019)

24 dec. 2019 - Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer: 'Ik werk als uitzendkracht in een ziekenhuis. Mijn salaris is aangepast nadat mijn collega's een nieuwe ziekenhuis-cao kregen, ook al val ik zelf onder de NBBU-cao voor uitzendkrachten. Nu krijgen mijn collega's volgens hun cao een 13e maand uitgekeerd, maar die krijg ik dan weer niet. Heb ik hier geen recht op volgens de Algemene wet gelijke behandeling?'

20190426.jpeg

Het is logisch dat je denkt dat je recht hebt op alle beloningen en bonussen die vaste collega's verdienen. Toch zijn de regelingen een stuk complexer. Als uitzendkracht heb je namelijk specifiek recht op de inlenersbeloning. De inlener is in dit geval de organisatie waar je op dagelijkse basis werkt, dus in dit geval het ziekenhuis. Deze inlenersbeloning houdt in dat je hetzelfde salaris moet krijgen als vaste werknemers in vergelijkbare functies. 

Een paar zaken valt echter niet onder deze inlenersbeloning. Dit is zo vastgelegd en valt helaas niet af te dwingen met een beroep op de Algemene wet gelijke behandeling. Daarbij gaat het onder meer om de 13e maand, een extra vergoeding voor werken op feestdagen, vakantiedagen, winstdeling en andere bonussen.

Jij hebt een contract via je uitzendorganisatie, op basis van de NBBU-cao. Hierdoor heb je helaas dus geen recht op die 13e maand die in de ziekenhuis-cao staat vermeld. Doordat je basisloon daarentegen wel onder de inlenersbeloning valt, is je salaris wel verhoogd volgens de nieuwe ziekenhuis-cao.

Wat  zou jij moeten verdienen?

loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>