Wijzer over je loon: wat zijn mijn rechten bij thuiswerken door corona? (16-03-2020)

16 mrt. 2020 - Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer, de eerste in een speciale reeks rond de coronacrisis: 'Ik moet de komende weken thuiswerken vanwege het coronavirus. Wat zijn mijn rechten?'

De overheid heeft de dringende oproep gedaan aan werknemers om zoveel mogelijk thuis te werken. Veel werkgevers nemen dat advies ook over. Als je op kantoor werkt, is dat in veel gevallen ook goed te doen. Dat betekent niet dat thuiswerken altijd even handig is, of bevorderlijk voor je gezondheid. Daarom blijven veel van de rechten van kracht die normaliter op kantoor ook gelden. We lichten de belangrijkste uit.

Ten eerste: je werkgever moet ervoor zorgen dat jij je werk kunt doen op de manier waarop je dat gewend bent. Dat betekent bijvoorbeeld dat je een laptop van kantoor kunt gebruiken. Je werkgever mag er niet zomaar van uitgaan dat je wel je eigen computer kunt gebruiken voor je werk. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de toegang tot bepaalde (beveiligde) diensten en programma's en het feit dat eigen apparatuur gewoon privébezit is waar je werkgever niets over te zeggen heeft.

Ten tweede: je moet je werk op een verantwoorde en veilige manier kunnen doen. Thuiswerken moet niet plotseling leiden tot RSI-klachten. Als je geen goede bureaustoel of een goed toetsenbord thuis hebt, moet je werkgever die ter beschikking stellen. Afhankelijk van de periode van thuiswerken kan hier flexibel mee worden omgegaan. Voor één week hoeft niet meteen een stoel te worden aangeschaft, maar zodra de thuiswerkperiode langer duurt, moet goed worden gekeken hoe klachten effectief kunnen worden voorkomen.

Als een of beide punten niet gewaarborgd zijn, dan kan je werk op een verantwoorde manier doen een hele uitdaging zijn. Hetzelfde geldt als je bijvoorbeeld kleine kinderen thuis hebt, doordat de scholen en de kinderopvang zijn gesloten. Dit kan werken op je reguliere tijden lastig of zelfs onmogelijk maken. Ook kan het lastig zijn als bij je werk veel geheimhouding komt kijken en je je werkruimte moet delen met huisgenoten. In al deze gevallen is het verstandig om te overleggen met je werkgever, want vaak zal het om maatwerk gaan.

Heb jij ook een vraag over je werk tijdens deze coronacrisis? Of wil je een verhaal over je werksituatie delen? Stuur die dan naar nielspeuchen@wageindicator.org of stel je vraag via Loonwijzers Facebookpagina.

Waarop heb jij recht?

loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>