Wijzer over je loon: werknemers vragen naar werk te komen? (24-03-2020)

24 mrt. 2020 - Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer, de zevende in een speciale reeks rond de coronacrisis: 'Kan ik als werkgever nog vragen aan werknemers om naar het werk te komen?'

Voor sommige beroepen gaat het werk momenteel gewoon door. Supermarkten blijven open voor de essentiële boodschappen, veel bouwbedrijven werken door en natuurlijk zijn alle medewerkers in de zorg hard nodig. Toch kun je je als werkgever bezwaard voelen om werknemers bijvoorbeeld in een drukke omgeving met veel klanten te laten werken. Ook is het mogelijk dat werknemers zelf bang zijn om naar het werk te komen. We kunnen ons goed voorstellen dat het lastig is daarmee om te gaan.

Bij kantoorwerk blijkt thuiswerken in veel gevallen mogelijk, zo hebben de afgelopen weken ons wel geleerd. Er wordt veel gebruikgemaakt van de cloud en van applicaties zoals Skype, Zoom en Microsoft Teams. Werken je werknemers normaliter op kantoor, dan is investeren in thuiswerkmogelijkheden de slimste optie. Dan hoef je het personeel niet onnodig bloot te stellen aan de risico's die gepaard gaan met werken in (grotere) groepen. Ook bespaar je hen de reis die ze moeten maken om naar kantoor te komen.

Als thuiswerken niet mogelijk is, probeer dan zo goed mogelijk rekening te houden met de voorschriften van de Rijksoverheid en het RIVM. Zorg er bijvoorbeeld voor dat die 1,5 meter afstand gewaarborgd is tijdens het werk, behalve als het niet anders kan. En zorg ervoor dat als er groepen mensen bij elkaar zijn, die groepen niet te groot zijn. Zo zorg je er in ieder geval voor dat je het risico op besmetting beperkt en je een veilige werkplek biedt. Dat is immers een van je plichten als werkgever.

Dus ja, als het nodig is voor het werk, kun je werknemers vragen te komen werken. Is iemand verkouden, toon begrip en laat diegene vooral thuis uitzieken. Zo maak je de huidige situatie voor iedereen zo werkbaar mogelijk.

Heb jij ook een vraag over je werk tijdens deze coronacrisis? Of wil je een verhaal over je werksituatie delen? Stuur die naar nielspeuchen@wageindicator.org of stel je vraag via Loonwijzers Facebookpagina.

Waar moet je rekening mee houden voor werknemers?

loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>