Vrouwen in de bouw vooral in administratieve functies

8 september 2006

De bouwsector is nog steeds een typische mannenwereld. Slechts twaalf procent van de werknemers in de bouw is vrouw, en deze vrouwen kom  je vooral tegen in administratieve functies. De bouwsector wil de komende jaren meer vrouwen opleiden en meer vrouwen werk bieden.

Een klein aantal vrouwen vind je ook in technische kaderfuncties en managementsfuncties. In uitvoerende functies, dus echt op de bouwplaats, zie je ze vrijwel niet. Dit blijkt uit de gegevens van de Loonwijzer.

De gegevens bevestigen het beeld van ‘Vrouwen in de bouw’, een onderdeel van Bouwradius, het kenniscentrum voor opleiding, scholing en arbeidsmarkt in de bouw. Volgens ‘Vrouwen in de bouw’ laten de cijfers van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid zien dat in de afgelopen tien jaar het aandeel van vrouwen in de uitvoerende functies in de bouw achteruit is gegaan, terwijl het aandeel van vrouwen in het technisch kader sterk gestegen is, evenals het aandeel van vrouwen in de administratieve en verzorgende functies.

‘Vrouw in de bouw’ vindt het belangrijk dat er meer vrouwen een op de bouw gerichte studie gaan volgen en in de bouw gaan werken. Op de lange termijn dreigt een tekort aan arbeidskrachten door een daling van het geboortecijfer. Als er meer vrouwen kiezen voor een baan in de bouw, helpt dat het personeelstekort op te lossen. Maar ook vanwege hun kwalitatieve inbreng zijn vrouwen nodig. Bouwbedrijven zitten vaak met veel partijen om de tafel. Dat vraagt om markt- en klantgerichte medewerkers die goed kunnen communiceren, die goed kunnen plannen en die in staat zijn om het werk af te stemmen op de verschillende in het bouwproces samenwerkende partners, aldus ‘Vrouw in de bouw’.

Download het Loonwijzer-onderzoek Vrouwen in de bouw: waar werken ze precies? (PDF, 205kB)

Kijk voor verdere informatie op de website van Vrouwen in de bouw

 

loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>