Werkende vrouwen vroeg in het nadeel

9 januari 2006

Vrouwen verdienen al op jonge leeftijd minder dan mannen. In de leeftijdsgroep 15-30 jaar verdienen de mannen gemiddeld € 11,14 per uur en de vrouwen € 10,69, een verschil van ruim vier procent.

Deels komt dit door verschillen in ervaring en opleiding. Maar zelfs als rekening wordt gehouden met de verschillen in ervaring en opleiding blijft een nog verschil over van 2,7 procent ten nadele van de vrouwen.

Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de FNV is uitgevoerd op de gegevens uit de Loonwijzer-enquête. Van 2001 tot en met 2005 hebben 30.000 jongeren van 15 tot 30 jaar de online enquête ingevuld.

Naast dit verschil in loon krijgen vrouwen ook minder extra’s zoals een mobiele telefoon, onregelmatigheidstoeslag of een lease-auto.


Achterstand voor het leven
Vrouwen komen zo al in hun eerste baan op achterstand en in hun verdere loopbaan weten ze deze achterstand op de mannen niet meer in te lopen.

FNV Jong stimuleert empowerment
Volgens de onderzoekers speelt mogelijk discriminatie een rol. Maar het kan zijn dat jonge vrouwen zich in hun eerste baan minder weten te 'verkopen'. FNV Jong, het jongerennetwerk van de FNV, wil daarom trainingen opzetten voor jonge leden over het voeren van arbeidsvoorwaarden-gesprekken.

loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>