Multinationals reorganiseren het meest

Multinationale ondernemingen reorganiseren vaker dan louter nationaal opererende bedrijven.

Dat blijkt uit een vergelijkende studie tussen de EU-landen België, Duitsland, Nederland, Polen en Groot-Brittannië in de bedrijfstakken metaal en electronica, bank-, verzekeringswezen en call centres, transport en telecom, ICT en de detailhandel.

Steeds is aan werknemers in deze landen en sectoren gevraagd of ze in het afgelopen jaar een reorganisatie hadden meegemaakt en of ze er in de komende 12 maanden een verwachten. Dan blijkt in 22 gevallen van de 25 mogelijke land/sector combinaties dat werknemers bij multinationals meer reorganisaties rapporteren en verwachten.

De Loonwijzer data waarop deze uitkomst is gebaseerd, zijn getrokken over de periode van januari 2007 tot en met juni 2008. De effecten van de huidige recessie zijn daarom nog niet in deze vergelijking meegenomen.

De redenen voor meer reorganisaties hoeven niet per se negatief te zijn, stellen de onderzoekers: multinationals passen zich blijkbaar sneller aan als de omstandigheden veranderen. Maar de afgelopen jaren lijken ze ook nogal eens te hebben gereorganiseerd puur om de aandeelhouders te behagen, of om te beantwoorden aan de laatste trends die managementgoeroes propageren.

Download het volledige onderzoeksartikel Reorganisaties bij multinationals van WageIndicator.org (PDF, 156 kB)

loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>