Vrouwen zien net zo veel loopbaanperspectief als mannen (17.11.09)

17 november 2009

Nederlandse vrouwen en mannen denken ongeveer hetzelfde over hun kansen om carrière te maken. Zo'n driekwart van beide seksen ziet goede carrièremogelijkheden voor zich. Ongeveer een kwart van beide zegt geen goede kansen te hebben.

Tegelijkertijd maken mannen in Nederland wel vaker promotie dan vrouwen. Van de mannen is 24% in het werk doorgegroeid naar een hogere functie, van de vrouwen is dat maar 18%.

Dat blijkt uit onderzoek op basis van ongeveer 80.000 Loonwijzer-enquêtes, dat is gepresenteerd op de wereldvrouwenconferentie Decent Life for Women van de internationale vakbond ITUC, vorige maand in Brussel. 

staafdiagrammen promotie en carrièreperspectief

In het onderzoek zijn ook gegevens verwerkt uit 11 andere landen, afkomstig van Loonwijzers internationale partner, WageIndicator. Nederlanders schatten hun carrièrekansen aanmerkelijk positiever in dan werknemers in enkele andere landen, zo laten de WageIndicator-gegevens zien. Van de Nederlandse mannen en vrouwen samen is 73% positief over de carrièremogelijkheden. In het Verenigd Koninkrijk is 50% positief en in Polen 55%, in Mexico 36% en in Finland 34%.

In het maken van promotie zijn er grote verschillen tussen de onderzochte landen. Maar in alle landen groeien mannen vaker door naar een hogere functie dan vrouwen.

Nederlandse vrouwen maken dus minder vaak promotie maar zijn net zo tevreden als mannen over hun loopbaanperspectieven. Wat nu te doen? Vrouwen voortrekken bij topfuncties of niet? Je kunt je mening geven in onze webpoll, die deze maand gaat over positieve discriminatie.

Download voor meer onderzoeksuitkomsten het rapport The Decent Work agenda: a gender perspective (pdf, 2 MB)

loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>