WK 2010: wereldkampioenschap salarisongelijkheid (21.06.10)

31 dec. 1969 - Ivoorkust geeft 3 miljoen uit aan een coach voor twee maanden terwijl de bevolking rond moet komen van 60 euro per maand; de Noord-Koreaanse aanvoerder weet zijn salaris niet en Van Marwijk verdient de Balkenendenorm in één maand

Borut Pahor, de premier van Slovenië kan niet rondkomen van zijn maandsalaris van 3000 euro. Dat maakte hij onlangs bekend op een conferentie. Studenten protesteerden er tegen regeringsplannen om hun recht op werk te beperken en de belasting te verdubbelen. 

De Balkendendenorm van Van Marwijk

Matjaz Kek krijgt per jaar zo'n 25.000 euro per maand op zijn rekening bijgeschreven voor zijn kunsten als coach van het Sloveens nationaal elftal. Dat is bijna tien keer zoveel als de premier. Dat lijkt misschien een geweldige scheefgroei, maar in andere landen is het niet veel anders. Het salaris van demissionair premier Balkenende is ongeveer 14.500 euro per maand. Bert van Marwijk mag maandelijks 154.000 euro tegemoet zien als Oranjecoach. Dat is bijna de Balkenendenorm in één maand.

De miljoenen van Ivoorkust

Maar het kan nog gekker. Coach Sven-Göran Eriksson, de bondscoach van Ivoorkust tekende in maart een contract voor 2 miljoen Britse ponden (zo'n 3 miljoen euro) tot het einde van het WK. Spelers en coach konden elkaar pas eind mei ontmoeten. Het FIFA spektakel in Zuid-Afrika is half juli afgelopen, dus omgerekend krijgt deze Zweed zo'n beetje 1,5 miljoen euro per maand. Daarbij is het erg onwaarschijnlijk dat Ivoorkust 11 juli de finale speelt. Met zijn inkomen verslaat Eriksson ruim de Ivoriaanse voetballer Didier Drogba die een slordige miljoen euro per maand krijgt bij Chelsea.

Het is gissen naar het maandsalaris van president Guillaume Soro van Ivoorkust, maar niet naar het gemiddelde maandinkomen van een Ivoriaan. Dat bedraagt zo'n 60 euro per maand. Ivoorkust mag zich misschien wel wereldkampioen salarisongelijkheid noemen.

De eer van Noord-Korea

Noord-Korea is een heel ander verhaal. Wat de communistische leider Kim Jong Il verdient weet geen mens, maar de inwoners van Noord-Korea leven haast allemaal op dezelfde voet, en dat is een héél klein voetje. Er is bijna niets te krijgen en carrière maken is een vies woord in dit land. Ook voetballers worden geacht niet voor zichzelf te spelen maar voor de eer van het land. Noord-Koreanen zijn zijn gek op voetbal, maar zelfs het handjevol spelers dat bij een buitenlandse club speelt, profiteert niet van de vrije voetbalmarkt.

Aanvoerder Hong Yong-Jo liet twee jaar geleden weten dat al zijn gedachten gericht zijn op voetbal en de communistische partij. Hij heeft geen auto in tegenstelling tot zijn teamspelers die allemaal in dure bolides rijden. Officials van zijn Russische club FC Portov geloven dat hij niet eens weet wat zijn salaris is. Als er ook een kampioen salarisgelijkheid moet zijn op dit WK, is het wellicht Noord-Korea.

Foto afkomstig van Kremlin.ru onder een CC BY 4.0-licentie
Borut Pahor onthult studenten dat hij niet van zijn salaris rond kan komen

loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>