Pensioenverwachting spiegel van de leeftijd (01-02-2012)

De pensioendiscussie raakt individuele werknemers op een heel directe manier. Dat blijkt uit hun pensioenbeleving, die varieert met de leeftijd. Zestigplussers zien de bui hangen, maar denken en hopen dat het hun tijd wel zal duren. Sterker dan in 2008 wenste en verwachtte deze groep werknemers in 2011 dat ze op 65-jarige leeftijd stoppen met werken. Zestigminners daarentegen lijken te berusten. In 2011 wensen zij  - meer dan in 2008 - langer door te werken, maar bovenal verwachten ze dat ook te zullen moeten doen.

Niet alleen hebben werknemers in de afgelopen jaren dus hun wensen en hun verwachtingen bijgesteld ten aanzien van hun pensioenleeftijd. Ze hebben dat gedaan op basis van de inschatting dat de verhoging van de pensioenleeftijd onvermijdelijk is en dat die al over vijf jaar, dus zo rond 2016 een feit zal zijn. Deze analyse van bijgestelde pensioenverwachtingen is gebaseerd op 21.000 loonwijzer-enquetes van Nederlandse werknemers, verzameld van 2008 tot augustus 2011.

 

loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>