Veelgestelde vragen Bruto/Netto-Check

Deze pagina is te gebruiken in combinatie met de Bruto/Netto-Check.

Wordt bij het gebruik van de Bruto/Netto-Check rekening gehouden met de lengte van mijn werkweek?

In principe maakt het niet uit hoe lang je werkweek is, of die nou 36, 38 of 40 uur is. Bij het gebruik van de Bruto/Netto-Check gaat het namelijk om het loon voor een bepaalde periode: meestal is dat een maand, maar een week of een dag is ook mogelijk. De belasting die je over dit loon betaalt, verandert niet door de lengte van je werkweek. Die verandert enkel als je loon verandert, bijvoorbeeld wanneer je binnen je werkweek meer of minder gaat werken of opslag krijgt. Hierdoor is de Check bruikbaar voor elke werkweek.

Het is mogelijk om in de Bruto/Netto-Check voor een cao te kiezen die van toepassing is op jouw werk en dus op jouw salaris. In dat geval wordt rekening gehouden met bepaalde afdrachten die door werknemers en werkgevers zijn afgesproken in de cao. De lengte van de werkweek die in de cao staat vermeld, heeft echter geen gevolgen voor de hoogte van de loonheffing die je betaalt.

Hoe moet ik mijn bruto- of nettoloon berekenen als ik in deeltijd werk?

In de Bruto/Netto-Check kun je een parttimepercentage (ook wel deeltijdpercentage) invullen. Hiermee kun je aangeven dat je in deeltijd werkt. Dit percentage bereken je door het aantal uren dat je werkt per week, te delen door het standaard aantal uren voor een werkweek binnen jouw organisatie. Dit getal vermenigvuldig je vervolgens met 100. Als je 32 uur werkt binnen een organisatie waar 40 uur de norm is, dan is je parttimepercentage 80 procent.

Je salaris wordt echter op dezelfde manier omgerekend naar een bruto- of nettosalaris als wanneer je in voltijd zou werken. De belasting die je over je loon betaalt, verandert namelijk niet door de lengte van je werkweek. Die verandert enkel als je loon verandert, bijvoorbeeld wanneer je binnen je werkweek meer of minder gaat werken of opslag krijgt.

Ik had gelezen dat aan loonbelasting 37,35 procent wordt ingehouden bij een salaris tot 68.508 euro per jaar. Maar als ik een maandsalaris van 1.800 euro invul in de Bruto/Netto-Check, wordt aan loonheffing maar 176,58 euro per maand ingehouden. Dat lijkt veel minder belasting. Hoe kan dat?

De vraag die je hebt, is heel logisch. Hoe kan het dat je minder belasting betaalt dan dat je zou moeten betalen? Volgens de berekeningen betaal je nu bijna 10 procent belasting, in plaats van de 37,35 procent waar je het over hebt.

Het verschil komt door de loonheffingskorting. Als werknemer heb je namelijk recht op de algemene heffingskorting en op de arbeidskorting. Dit zijn twee bedragen die worden afgetrokken van de belasting die je betaalt. De hoogtes van deze bedragen hangen af van de hoogte van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe lager deze bedragen worden. Hierdoor betaal je met een lager inkomen minder belasting dan mensen met een hoger inkomen.

Het verschil zie je duidelijk als je in de Bruto/Netto-Check het knopje ‘Loonheffingskorting’ op ‘nee’ zet. Dan betaal je veel meer belasting over je salaris. In de meeste gevallen heb je echter wel recht op loonheffingskorting, en wordt die korting bovendien gelijk verrekend met je salaris. Zo heb je dat extra geld meteen, en hoef je niet te wachten tot je belastingaangifte doet.

Bij het omrekenen van een brutosalaris van 1.500 euro houd ik een nettobedrag van 1.383 euro over. Moet hier niet de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) van 6,7 procent van worden afgetrokken? Of betaalt de werkgever dat als je in loondienst bent?

Laten we beginnen met een korte uitleg over de bijdrage Zvw. Deze is bedoeld als een extra bijdrage voor de zorgverzekering, naast de premie die je op persoonlijke titel betaalt voor je ziektekostenverzekering. De bijdrage is bovendien inkomensafhankelijk. Dat betekent dat hoe meer je verdient, hoe hoger de bijdrage voor de zorgverzekering is.

Vaak merk je niets van de bijdrage Zvw. Sterker nog, de kans is miniem dat je het op je loonstrookje tegenkomt. Dat komt niet doordat je bent vrijgesteld of je werkgever het is vergeten te vermelden. Nee, dat komt omdat je werkgever zelf de bijdrage betaalt als je in loondienst bent. Het bedrag wordt berekend op basis van je brutoloon, maar wordt niet daarvan afgetrokken. In plaats daarvan zijn het extra kosten voor je werkgever. Dat is de werkgeversheffing Zvw, zoals die officieel wordt genoemd. Hierdoor ligt het geheel aan loonkosten, dat je werkgever betaalt om jou in dienst te hebben, hoger dan je brutoloon. Deze extra loonkosten worden echter zelden vermeld op je loonstrookje. Overzichtelijker? Ja, misschien wel. Maar het maakt het loonstrookje ook minder transparant.

Natuurlijk heeft niet iedereen een werkgever die de bijdrage Zvw betaalt. Als je bijvoorbeeld als zzp'er werkt, ben je zelf verantwoordelijk voor de betaling hiervan. De Belastingdienst heeft een handig schema gemaakt waarmee je kunt zien wanneer je zelf de bijdrage aan de Zvw betaalt en wanneer je werkgever dat doet.

Loonwijzer_banner_v2_Still.png

loading...


loonwijzer.nl

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>