Alles over gelijke beloning

Begrippenlijst

Wat is een á-la-cartesysteem? En hoe zit het met functiejaren? In dit handige overzicht vind je begrippen en uitdrukkingen die te maken hebben met gelijke beloning.

Gelijke beloning

Werknemers in een bedrijf moeten bij gelijkwaardig werk gelijk loon krijgen. Dat staat in de wet. Een werkgever mag geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen, autochtonen en allochtonen, voltijders en deeltijders, mensen met en zonder handicap of chronische ziekte, en werknemers met een vast en tijdelijk contract.

Onderzoek

Gelijke beloning wordt onderzocht door onder andere het CBS, Loonwijzer en het College voor de Rechten van de Mens. Ook bedrijven onderzoeken beloningsverschillen. Al het onderzoek bij elkaar.

Overheid en sociale partners

Voortgangsrapportages gelijke beloning van het ministerie van SZW, aanbevelingen van de Stichting van de Arbeid, en meer. Alles van de overheid en sociale partners.

Wetgeving en rechterlijke uitspraken

Wat staat er in het Burgerlijk wetboek? Hoe beoordeelt de rechter beloningsgeschillen? Hoe is het recht op gelijke beloning geregeld op Europees niveau? Hier de belangrijke wetgeving en jurisprudentie.

loading...


Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>