Minimumloon 2021

Dit zijn de bedragen voor het minimumloon vanaf 1 januari 2021. Het wettelijk minimumloon is van toepassing op álle werknemers vanaf 21 jaar. Jongeren van 15 tot en met 20 jaar moeten minstens het minimumjeugdloon uitbetaald krijgen.

21 jaar en ouder

€ 1.684,80

20 jaar

€ 1.347,85

19 jaar

€ 1.010,90

18 jaar

€ 842,40

17 jaar

€ 665,50

16 jaar

€ 581,25

15 jaar

€ 505,45

De minimumloonstijging is in 2021 kleiner dan in voorgaande jaren. Alle werknemers die volgens het minimumloon verdienen, gaan er maar 0,3% op vooruit. In voorgaande jaren lag deze loonstijging vaak boven de 1%.

De minimumlonen worden elk jaar geïndexeerd, in januari en in juli. Dat betekent dat deze minimumbedragen worden aangepast aan de salarissen die in cao's worden afgesproken. Net als elk jaar stijgen dan ook de uitkeringsbedragen van sociale verzekeringen (denk aan de WIA en de WW) en de bijstand, in lijn met het wettelijk minimumloon.

Uurlonen en vakantiegeld

Wat betekenen deze bedragen voor bijvoorbeeld het uurloon dat je ontvangt? De uurlonen, daglonen en weeklonen vind je in onze Minimumloon-Check, gespecificeerd voor de lengte van je werkweek. Ook vind je in de Minimumloon-Check het vakantiegeld dat je ontvangt naast het minimumloon.

Verschillende minimumlonen per uur?

Iedereen die voltijds werkt, heeft elke maand recht op hetzelfde minimumloon. Hierdoor kan het minimumloon per uur verschillen. Niet elke werkweek duurt namelijk even lang. In sommige bedrijfstakken is 36 uur de standaard, in andere is dat 40 uur. Dit zorgt ervoor dat je minimumloon per uur iets hoger ligt in een sector waar je iets minder uren maakt. Hetzelfde maandsalaris moet namelijk worden verdeeld over het aantal arbeidsuren per maand. Benieuwd hoe dit in de praktijk uitpakt? Bekijk een aantal voorbeelden in verschillende sectoren.

Minimumjeugdloon

Werknemers vanaf 15 jaar hebben recht op het minimumjeugdloon. Na elke verjaardag komt je als jonge werknemer in een hogere categorie terecht, met een hoger minimumjeugdloon. Dit gaat zo door tot je 21e; vanaf dan maak je aanspraak op het volwassen minimumloon.

Als je jonger bent dan 15 jaar heb je nog geen recht op een minimumloon. In sommige gevallen besluiten werkgevers wel om 14-jarigen volgens het minimumjeugdloon voor 15-jarigen te betalen.

Verdien je minder dan het minimumloon?

Je mag niet minder betaald krijgen dan het minimumloon per maand. Tenminste, als je voltijds werkt. Als je toch minder betaald krijgt, leg dat dan eerst aan je werkgever voor. Lost dat niets op, doe dan een melding 'onderbetaling' bij de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie. De Inspectie begint dan mogelijk een onderzoek naar onderbetaling.

Bruto/Netto-Check

Het minimumloon is altijd een brutobedrag. Om te zien hoeveel je netto krijgt uitbetaald, is onze Bruto/Netto-Check een uitstekend hulpmiddel.

Meer verdienen?

  • De meeste werkgever betalen een hoger salaris dan het minimumloon voorschrijft. Bekijk de Salaris-Check voor het gemiddelde salaris voor jouw beroep
  • Check de CAOWijzer om te zien wat je volgens de cao moet verdienen
  • Wat zijn de tarieven van zzp'ers, vergeleken met werknemers?
loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>