Minimumloon bbl

Voor 18-, 19- en 20-jarige bbl-scholieren gelden andere minimumlonen. Dit geldt als je met een praktijkleerovereenkomst werkt op een leerwerkplek.

Iedere werkende heeft recht op het minimumloon, maar voor jongeren ligt dat lager. De hoogte daarvan hangt niet alleen af van je leeftijd, maar ook van je werk: of dat plaatsvindt op een normale werkplek of op een leerwerkplek. Doe je een mbo-opleiding op basis van de beroepsbegeleidende leerweg (bbl), dan werk je vaak 60 tot 80 procent van je studietijd bij zo'n leerbedrijf. Voor 18- tot 20-jarigen geldt in dat geval een lager minimumjeugdloon dan voor andere jongeren. Dit heeft de overheid besloten omdat het aantal leerwerkplekken minder wordt. Doordat het minimumloon hier lager ligt, is het voor de verstrekker van de praktijkleerovereenkomst (de werkgever) interessant om toch een leerwerkplek aan te bieden.

Salaris in plaats van stagevergoeding

Het nadeel van zo'n bbl-leerwerkplek is duidelijk: je verdient minder dan collega's met een regulier contract. Het voordeel is echter dat er überhaupt een minimumloon voor bestaat. Hierdoor bedraagt de beloning voor het werk meer dan een doorsnee stagevergoeding in bijvoorbeeld het hbo, dat tussen de 300 en 400 euro per maand ligt. Daarnaast biedt een bbl-opleiding je de kans om veel praktijkervaring op te doen. Wanneer een schoolweek van vijf dagen niets voor jou is, is dit een prima alternatief.

Het minimumloon per uur kan ook een beetje verschillen door cao-afspraken. Zo wordt vastgelegd hoe lang een normale werkweek duurt. De meest voorkomende voltijdswerkweken zijn die van 36, 38 en 40 uur. Jouw leerbedrijf moet je minstens het bedrag per uur betalen waarmee je op het minimumloon per maand uit zou komen, wanneer je een volle maand zou werken. Voor 18- tot 20-jarigen gaat het hierbij om het verlaagde bbl-minimumloon, dat hieronder te vinden is.

Werk je in een sector waar 36 uur in de week normaal is, dan hoef je dus minder lang te werken voor hetzelfde maandbedrag. In een sector met een werkweek van 40 uur moet je juist net iets meer uren maken voor hetzelfde loon.

  • Check je cao voor meer informatie over jouw werkweek

Zo hoog moet je salaris zijn als bbl'er

Minimumjeugdlonen voor bbl-werknemers per 1 januari 2021:
Leeftijd Per maand
20 jaar € 1.036,15
19 jaar € 884,50
18 jaar € 766,60
Minimumjeugdlonen per uur voor bbl-werknemers per 1 januari 2021, bij een gebruikelijke arbeidsduur van:
Leeftijd 36 uur per week 38 uur per week 40 uur per week
20 jaar € 6,64 € 6,29 € 5,98
19 jaar € 5,68 € 5,38 € 5,11
18 jaar € 4,92 € 4,66 € 4,43

Meer over minimumloon

  • Ben je ouder of jonger, of werk je niet als bbl'er? Check het minimumloon dat geldt voor jou
  • Zo werkt het minimumjeugdloon voor jongeren tot en met 20 jaar
loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>