De tweede pijler: pensioen via de werkgever

Wanneer bouw je pensioen op via je werkgever? En hoe hoog wordt de pensioenuitkering dan? Loonwijzer vertelt je alles wat je moet weten over het pensioen dat je opbouwt in de tweede pijler, via je werkgever.

De collectief geregelde bovenwettelijke pensioenen vormen de tweede pijler van het pensioen. Ze zijn een aanvulling op het wettelijk basispensioen, de AOW. Het aanvullend pensioen vloeit voort uit de relatie tussen werkgever en werknemer. Pensioenopbouw via de werkgever is na het loon de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Daar gaat, na het salaris, namelijk het meeste geld heen.

Verreweg de meeste werknemers, rond de 90%, bouwen pensioen in de tweede pijler op. Dit doen ze in de meeste gevallen in een van de bijna 200 pensioenfondsen die Nederland telt. In andere gevallen gebeurt dat via een regeling die een verzekeraar uitvoert voor de werkgever.

De reglementen en bepalingen kunnen per pensioenregeling verschillen. Wil je weten hoe het in jouw geval geregeld is, zoek dan op de website van jouw pensioenfonds naar ‘Pensioen 1-2-3’. De wetgever heeft namelijk bepaald dat alle pensioenfondsen in begrijpelijke taal hun deelnemers moeten informeren. Dat geldt ook voor wat er geregeld is aangaande nabestaandenpensioenen voor (ex-)partner en kinderen.

Meer informatie vind je op de volgende pagina's:

Snap je iets niet of mis je iets? Laat ons je vraag weten via ons contactformulier, dan leggen we het uit. Suggesties nemen we mee bij de verbetering van onze pensioenpagina's.

Handige links

Alles over pensioen en salaris

loading...

Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>