Zorgverzekering

Iedereen van 18 jaar en ouder is wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten tegen zorgkosten. Wat je in totaal betaalt aan je zorgverzekering heeft te maken met de premie voor de basisverzekering, de zorgtoeslag en de aanvullende verzekering.

1. Premie basisverzekering

Dit is het vaste bedrag voor de wettelijk verplichte basisverzekering. Je betaalt dit direct aan je verzekeringsmaatschappij. De premie ligt in 2016 tussen zo'n € 1032 en € 1560 voor het hele jaar, afhankelijk van welke zorgverzekeraar je kiest, bij een (verplicht) eigen risico van € 385. Bij maandelijkse betaling moet je denken aan een bedrag tussen de € 86 en € 130.

Op verschillende vergelijkingssites kun je bekijken welke zorgverzekeraar het voordeligst is. Via je vakbond of een andere zogenaamde collectiviteit kun je korting krijgen en soms ook via je werkgever.

Verlaging van de nominale premie is mogelijk door te kiezen voor een hoger eigen risico. Dan gok je erop dat je geen hoge zorgkosten maakt. Je kunt het eigen risico met maximaal € 500 verhogen, dus tot in totaal € 885 per jaar.

Huisartsbezoek, verloskundige zorg, kraamzorg tellen niet mee voor het verplichte eigen risico. Sommige verzekeraars laten in bepaalde situaties andere zaken buiten het eigen risico. 

2. Inkomensafhankelijke bijdrage

Vanaf 2013 wordt de inkomensafhankelijke bijdrage rechtstreeks door de werkgever (of de uitkeringsinstantie) afgedragen. Het is een heffing geworden die niet meer opgeteld wordt bij je bruto salaris. De inkomensafhankelijke bijdrage is voor zelfstandigen anders geregeld.

3. Zorgtoeslag

Lagere inkomens krijgen een tegemoetkoming in de vorm van zorgtoeslag. Die toeslag is met de verhoging van het verplichte eigen risico verhoogd. Voor de minima. Alleenstaanden komen daarvoor in aanmerking als hun bruto jaarinkomen in 2016 niet meer is dan € 27.012. Gehuwden en samenwonende krijgen zorgtoeslag als het gezamenlijke bruto inkomen niet hoger is dan € 33.764. Wie veel spaargeld of ander vermogen heeft krijgt sinds 2013 geen zorgtoeslag meer. (Eigen huis telt niet mee). De grens ligt op ruim € 106.000 voor alleenstaanden en ruim € 131.000 voor samenwonende. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de toeslag. De overheid heeft een speciale website, toeslagen.nl, waarop je de hoogte van de zorgtoeslag kunt uitrekenen.

Je krijgt de zorgtoeslag maandelijks uitbetaald. De hoogte wordt bepaald op basis van een schatting die je maakt van je inkomen. Als na het kalenderjaar blijkt dat je meer hebt verdient dan je schatting, moet je de teveel ontvangen zorgtoeslag terugbetalen.

4. Aanvullende verzekering

Als je meer wilt dan in het basispakket zit, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Daarmee kun je bijvoorbeeld ook vergoedingen krijgen voor (uitgebreidere) fysiotherapie, psychotherapie of de tandarts. De premie voor een aanvullende verzekering betaal je tegelijk met de premie voor de basisverzekering aan de zorgverzekeraar. De laatste jaren is de dekking van de aanvullende verzekeringen verminderd, terwijl de premies zijn gestegen.

Meer informatie: zorgverzekering op Rijksoverheid.nl

loading...


Loading...
<!-- 13436254/loonwijzer_ROS_Inarticle --> <div id="div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle";> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-loonwijzer_ros_inarticle'); }); </script> </div>