Kvinnor: Hur ansöker man om jobb?

This page was last updated on: 2021-09-28

Vad är en kvinnas typiska yrke?

Gränsdragningar och gränser existerar inte mellan manliga och kvinnliga jobb. I praktiken uppkommer skillnader i jobb där flertalet män eller kvinnor arbetar. Med detta i åtanke är typiska kvinnliga jobb hushållerska, hembiträde, städservice, vaktmästare, sköterska, butiksbiträde, kassör, lärare, sekreterare, receptionist, kontorsbiträde eller inom logistik. Deras löner är relativt låga och positionerna erbjuder små möjligheter till framtida utveckling. Å andra sidan finns det ett litet antal yrken och positioner där kvinnor med hög utbildning presterar bättre och har bra löner: advokat och domare, experter inom PR, marknadsföring, kommunikation och media.

Lönecheck på den här webbplatsen inom många olika yrken och jämför de visade lönerna.

Vad är en kvinnas typiska sektor?

Det är i likhet med jobb inte enkelt att korrekt definiera manliga och/eller kvinnliga sektorer. Men kvinnor dominerar ändå yrken inom städning, (hälso)vård, hotell och catering, försäljning, grundskola, sekreterare och administrativa funktioner – inom alla sektorer och industrier.

Lönecheck på den här webbplatsen inom många olika yrken och jämför de visade lönerna.

Finns det löneskillnader mellan manliga och kvinnliga sektorer?

Eftersom mansdominerade sektorer har fler manliga anställda än kvinnliga, är den genomsnittliga lönen i manliga sektorer högre än den i kvinnodominerande branscher inom industri och försäljning.

Lönecheck på den här webbplatsen inom många olika yrken och jämför de visade lönerna.

Betalar multinationella företag bättre?

Multinationella företag är nästan alltid aktiebolag – och stora. Eftersom de är stora, betalar de bättre. Myntets baksida är att de ofta kräver långa arbetstider av sina anställda – timmar som inte kompenseras. En del av inkomsterna de erbjuder kan bestå av en årlig vinstdelning och/eller bonus – eventuellt utbetald i företagsaktier.

Finns det löneskillnader mellan manliga och kvinnliga sektorer?

I det stor hela tenderar löneskillnader i offentliga sektorn vara mindre än i den privata sektorn. De minst kvalificerade jobben i den offentliga sektorn betalas generellt sätt bättre och de bästa jobben ger lägre lön jämfört med den privata sektorn.

Är kvinnliga sektorer bättre för kvinnliga föräldrar?

Kvinnodominerande sektorer erbjuder som regel fler deltidsjobb (krävande) eller mindre krävande heltidsjobb. De erbjuder dessutom oftare (mer) flexibla arbetstider.

Varför är det bättre med permanent anställning?

En permanent anställning betalar ofta bättre än ett temporärt eller flexibelt kontrakt. Det är självklart inte alltid ett givet val; men din ställning är säkrare med en permanent anställning.

Vad är det minsta kravet för ett korrekt kontrakt?

Ett kontrakt beskriver alltid båda sidors namn och adress, undertecknat datum, kontraktets start- och slutdatum (dvs. period), inkomst eller lön, arbetstider, typ av arbete, prövotid och uppsägningstid. Kontrakt måste undertecknas för att vara giltiga.

Hur värderar man andra arbetsförhållanden?

Förutom (brutto)lön och arbetstider, beskriver ett jobbkontrakt normalt sätt även andra arbetsförhållanden. Dessa värderas ofta inte i pengar, även om de är värda pengar. Ta till exempel ersättning för arbetsrelaterade utgifter, (hyra) för bil eller kostnadsfri telefon, tillgång till fortbildning i arbetet, ytterligare semester utöver det som krävs enligt lag, flexibla arbetstider, möjlighet att arbeta hemifrån, osv.

Vad skall man nämna i sin meritförteckning?

  • Ditt namn och din adress
  • Senaste uppdateringen av meritförteckning
  • Din utbildning och fortbildning – inte bara arbetsrelaterad
  • Sociala aktiviteter som bevis på engagemang, inklusive volontär- och praktikplatser
  • Språkfärdigheter, aktiva och passiva (läsa och förstå)
  • Datorkunskaper och färdigheter
  • Färdigheter inom sociala medier.

För fler meritförteckningar, se Monster.com

Vad är ett bra personligt brev?

Ett personligt brev medföljer din resumé. Det bör vara direkt och kort. Det hänvisar till den omedelbara orsaken för ansökan, t.ex. reklam, rykte, osv. Det ger en riktad personlig motivering och tydliggör att du förstår vad funktionen, jobbet eller positionen innebär. Mottagaren måste tydligt se att du har suttit i deras stol och förstår deras behov och/eller krav. Brevet bör vara i ett vanligt standardformat, dateras och undertecknas, även om det är ett e-brev (vilket är ganska normalt idag).

För mer information om det personliga brevet, se Monster.com

Spelar det roll?

Ett välvårdat, rent och representativt utseende spelar definitivt roll och är en smart sak att göra – speciellt inför en jobbintervju.

Var inte blyg. Diskutera med vänner och familj innan intervjun för att se om du är presentabel

Varför förhandla om din lön?

Alla har rätt att förhandla. Att förhandla om sin lön är en smart sak att göra. Var förberedd. Prata med vänner och familj, kollegor, gör efterforskning på internet. Kontrollera löner på deras webbplats. Försök hitta och läsa kollektivavtalet om det existerar. Gör en önskelista: vad är viktigt för dig, vad kommer i andra hand. Förhandlingar handlar om att ge och ta (du kanske inte vill arbeta på lördagar, men kan tänka dig det om det betalar bättre). Repetera innan du påbörjar den verkliga förhandlingen.

Tänk på att det är resultatet som räknas. Ett trevligt och tillmötesgående möte, men ett öppet sådant utan något nedskrivet räknas inte.

Uppfattningen om att kvinnor inte bör förhandla är absolut föråldrat. I många länder och på stora företag arbetar kvinnor redan i det övre skicket. Du kan vara säker på att de har lärt sig hur man förhandlar sin väg upp.

Utvärdering av arbetsprestation och löneskillnader

I stora komplicerade företag är årliga utvärderingar av arbetsprestation en del av vardagen. Dessa samtal bör tas på allvar, eftersom din inkomst och framtida karriärmöjligheter beror på dem. Kontrollera kollektivavtalet och/eller interna regler och föreskrifter innan. Detta är ögonblick som passar perfekt för att ge bättre positioner och möjligheter. Detta betyder: var förberedd, gör en önskelista: högre lön, mer semester, mer fortbildning?

Var uppmärksam på att varje litet framsteg under dessa samtal är ett steg i rätt riktning för karriären och läggs samman över nästkommande år.

Varför förhandla om löner för ett mindre jobb?

Ett mindre jobb behöver inte nödvändigtvis vara oviktigt bara för att det är litet. När du förbereder förhandlingar ska du kontrollera om det finns möjlighet till att växa i jobbet. Använd det som ett karriärsteg, se om det erbjuder möjligheter till fortbildning, pensionsschema, tillfällig övertid som betalar extra, ersättning för arbetsrelaterade utgifter, tillträde till barndagis och liknande saker.

loading...
Loading...