Gratis tester för att minska de könsrelaterade löneskillnaderna

De könsrelaterade löneskillnaderna är en kostsam affär. En löneskillnad på 15,2 % i Sverige minskar inkomsten för en kvinna väsentligt, under en 30-års period. För att hjälpa kvinnor, män och deras arbetsgivare har två tester upprättats, en för arbetstagare och en för arbetsgivare. Båda ger en snabb inblick i hur man kan minska de könsrelaterade löneskillnaderna.

Valet av bransch och yrke är orsaken till den största delen av de könsrelaterade löneskillnaderna. Näst därefter är det tillrådligt att hålla sin intjäningsförmåga aktuell och i gott skick, att utnyttja extra utbildningsalternativ. Att dessutom stanna kvar på en arbetsplats ökar intjäningsförmågan. Att sluta på en arbetsplats när barn planeras gör det väldigt svårt att komma tillbaka till ett välbetalt arbete några år senare. I praktiken arbetar kvinnor med barn oftast inte bara mindre, de hoppar även på färre extrautbildningar och har därför en mindre chans till en bra karriär. De ökande löneskillnaderna beror därför på en kombination av val. Arbetstagartestet belyser dessa karriärval.

Testet för arbetsgivare innehåller fler juridiska aspekter. Som arbetsgivare vill du inte bli anklagad för könsdiskriminering.
  • Men hur ser man till att lika lön för lika arbete ges?
  • Hur står man i linje med ILO:s och EU:s regler?
  • Hur undviker man sexuella trakasserier på arbetsplatsen?
  • Hur undviker man att bli tagen för sexist när en av de anställda är gravid?

Så hjälper könstestet som lagts upp online av Lonecheck.se och WageIndicator arbetsgivare att undvika kostsamma misstag och pinsamma situationer.


Arbetstagartest

Arbetsgivartest

loading...
Loading...