Najbolje klauzule iz kolektivnih ugovora kako bi se pomoglo ugroženim radnicima diljem EU - 21-11-2016

U nestabilnim europskim tržištima rada, gdje se fleksibilnost uvelike traži, posebnu pozornost treba posvetiti najugroženijim radnicima na nesigurnim radnim mjestima. To je glavna preporuka ekspertnog sastanka na Sveučilištu u Amsterdamu, u kojem je zaključen dvogodišnji projekt s naglaskom na spolnim razlikama u plaćama u EU i inovativnim načinima za smanjenje ove praznine.

Ranjivi radnici nisu samo prosječne žene, i / ili pripadaju etničkim manjinama i migrantskim skupinama, zaključili su stručnjaci. Te skupine nemaju perspektivu za karijeru, sigurnost radnog mjesta i pristupačna rješenja za skrb o djetetu. Mnogi nađu privremeni posao samo putem agencija za zapošljavanje, te su ograničeni na ropski posao za niske kvalifikacije, čišćenje i njegu uglavnom. Njihove plaće su dno dna. Iscrpljujuće radno vrijeme ostavlja im malo vremena da se oporave, a kamoli za studij nakon posla. Pored toga, suočeni su sa strukturalnim razlikama u plaćama što doprinosi produljenju njihove patnje. Razlike su plaćama se ne zaustavljaju na podjeli između muškaraca i žena, smatraju stručnjaci, već se sa time suočavaju svi obespravljeni u njihovim radnim životima.

I drugorazredni radni uvjeti otkrivaju razlike u plaćama

Dio istraživanja kojeg je sproveo projektni tim bio je provesti analizu bez presedana iz podataka ankete o srednjim drugorazrednim uvjetima. Podaci su prikupljeni stalnom anketom na internetu koju ističe fondacija WageIndicator kroz svoje državne internet stranice u svim državama članicama EU koje sudjeluju. Sakupljanje podataka omogućilo je dubinsku analizu tema poput koristi kompanije, džeparci, primanja, naknade, olakšano učešće u njezi djece, te mirovinske sheme i slično. Težište ove analize bilo je na spolu, npr. da li se državne razlike u plaćama odražavaju na drugorazredne radne uvjete koji prevladavaju u zemlji? Ukupni rezultat je bio da drugorazredni uvjeti u velikoj mjeri odražavaju razlike u plaćama među spolovima koje se nalaze u svakom tržištu rada. Ipak, postoji nekoliko iznimki ovom pravilu, npr. posebice Slovenija i Poljska, gdje su žene u posljednjim desetljećima uspjele stati uz svoje muške kolege kada se radi o dodatnim izvorima prihoda, kada je riječ o novcu i o svemu drugom.

Najbolje prakse iz tvrtki preko granica

Jedan od lijekova pronađenih od strane stručnjaka je da sindikalni pregovarači iz cijele Europe mogu razmjenjivati klauzule iz kolektivnih ugovora koje sklope s poslodavcima. Takvo križanje najboljih praksi može poboljšati učinkovitost njihova rada u obranu onih najugroženijih skupina posebno. Jedna od takvih izvanrednih praksi bi bila obuhvatiti u svakom kolektivnom ugovoru monitoring klauzulu o provedbi posebnih mjera na ugovorima, plači, promocijama, informacijama, certificiranju novih radnih mjesta i suodgovornosti za brigu o djeci. Plan praćenja provedbe tih odredbi, zajedno nadzire sindikat i odjel tvrtke ljudskih potencijala, te je to dokazano najbolja praksa u već nekim sektorima. Konačno izviješće projekta razlika u plaćama uključuje popis više najboljih praksi-klauzula diljem država članica EU.

Baza podataka kako bi se olakšalo zaduživanje najboljih klauzula

WageIndicator, sudionik u projektu o razlikama u plaćama među spolovima čiji su glavni rezultati predstavljeni ovdje, u posljednjih nekoliko godina pokrenuo je i razradio bazu podataka o kolektivnim ugovorima. Trenutno sadrži obilježene, tj. lako nadoknadive klauzule od oko 700 kolektivne ugovore u raznim sektorima i zemljama. Baza podataka je besplatno dostupna putem državnih internet stranica, te je stoga lako mogu pogledati pregovarači iz organizacija zaposlenika i poslodavaca. U njoj se mogu naći klauzule i najbolje prakse vezane za ono što je gore navedeno. Politika WageIndicatora je da se nastavi širiti, obogaćujući u više pojedinosti ovu bazu podataka kolektivnih ugovora za besplatnu uporabu svima onima na koje se to odnosi. WageIndicator poziva sve strane da njihovoj bazi podataka doprinesu ugovorima koje zaključe.

Stručna skupina sastojala se od Sveučilišta u Amsterdamu, Wageindicator, nizozemske Konfederacije sindikata (FNV), CCOO Servicos Španjolska, MSZOZ Mađarska.

Poveznica na primjer od najboljih klauzula u kolektivnim ugovorima, s naglaskom na žene, razlike u plaćama između spolova i sustav zdravstvene zaštite.

Što je to projekt razlika u plaćama WITA?

With Innovative Tools Against Gender Pay Gap – WITA GPG (Inovativnim oružjem protiv nesklada u plaćama - Siječanj 2015 - Prosinac 2016) nastoji značajno doprinijeti velikih i trajnihrazlika u plaćama. To je omogućeno programom za NAPREDAK Europske Komisije, Action Grant br.4000004929. Jedna od aktivnosti je usporediti muške i ženske plaće na razini skupina zanimanja i objavljivanje rezultata na nacionalnim WageIndicator internet stranicama svih 28 zemalja članica EU i Turske, kao i širenjem priopćenja za javnost.

Više informacija o WITA projektu

Više informacija o razlikama u plaćama u Hrvatskoj na stranici Mojaplaca.org

loading...
Loading...