Besplatni testovi za smanjenje razlika u plaćama između spolova

Razlika u plaćama između spolova košta nas mnogo. Razlika u plaćama od 7,40 % u Hrvatskoj značajno smanjuje prihod žena za razdoblje od 30 godina. Za pomoć ženama, muškarcima i njihovim poslodavcima kreirana su dva testa, primjerice jedan za uposlenike a drugi za poslodavce. Oba nude kratak uvid u načine za smanjenje razlika u plaćama između spolova.

Izbor industrije i zanimanja uzrokuje najveće razlike u plaćama između spolova. Nadalje, savjetuje se sposobnost jedne osobe da zaradi držati ažurnom, te tu sposobnost poboljšavati dodatnim mogućnostima obuke. Također, stalni rad na jednom poslu omogućava pojedincu bolju zaradu. Napuštanje posla kada planirate djecu otežava povratak na dobro plaćen posao nekoliko godina kasnije. U praksi, žene sa djecom obično ne rade manje ali se manje dodatno obrazuju, te time imaju manje šanse za dobru karijeru. Stoga rastuća razlika rezultira iz kombinacije više izbora. Test za uposlenike ističe ove izbore karijere.

Test za poslodavce uključuje više pravne aspekte. Kao poslodavac, nije dobro biti optužen za spolnu diskriminaciju.
  • Ali kako osigurati jednaku plaću za jednak posao?
  • Kako biti sukladan sa odredbama Međunarodne radne organizacije i EU?
  • Kako izbjeći seksualno uznemiravanje na poslu?
  • Kako izbjeći prezir i optužbe da ste zagovornik neravnopravnosti među spolovima ukoliko je neka od uposlenica trudna?

Stoga, test o spolovima koji je postavljen na internet od strane Mojaplaca.org i fondacije WageIndicator pomaže poslodavcima izbjeći pogreške i neugodne situacije koje će ih skupo koštati.


Test za uposlenike


Test za poslodavce


loading...
Loading...