Διαφήμιση

Πώς λειτουργούν οι δράστες σεξουαλικής παρενόχλησης;

This page was last updated on: 2021-09-22

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, αλλά ο πιο συχνά αναγνωρίσιμος τύπος είναι αυτός που δημόσια λειτουργεί ως νταής, ή στα κρυφά, πίσω από κλειστές πόρτες.

  • Νταήδες: Μερικές φορές αυτοί που ασκούν σεξουαλική παρενόχληση είναι πολύ χονδροκομμένοι και ευθείς, και χρησιμοποιούν ανέκδοτα, φωτογραφίες ή σεξουαλικές διηγήσεις αρκετά ανοιχτά με σκοπό να ντροπιάσουν ή να εκφοβίσουν τα θύματά τους. Μπορεί να ακουμπήσουν ή να χαϊδέψουν κάποιον συνάδελφο ή έναν εργαζόμενο με ακατάλληλο τρόπο, αλλά θα το γυρίσουν στο αστείο έτσι ώστε το θύμα να νιώσει χαζό ή ντροπαλό να δηλώσει το γεγονός. Μπορεί να διαδώσουν σεξουαλικά ηλεκτρονικά μηνύματα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ένα τέτοιο περιεχόμενο μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση. Μπορεί να κάνουν σχόλια για το σώμα κάποιου ή κάποιας, συμπεριλαμβάνοντας στήθος και οπίσθια, με έναν βροντόφωνο και ασεβή τρόπο.

  • Στα κρυφά: Άλλοι λειτουργούν αθόρυβα. Οι μέθοδοί τους μπορεί να περιλαμβάνουν τη χειραγώγηση καταστάσεων ένας-προς-έναν πίσω από κλειστές πόρτες, όπου μπορεί να ζητηθεί από υπάλληλο σωματική επαφή με αντάλλαγμα μια αύξηση ή προαγωγή. Επίσης μπορεί να υπάρχουν απειλές βίας εάν το θύμα δεν ενδώσει σε αυτά τα αιτήματα. Συμπεριλαμβάνει επίσης και την αποστολή ηλεκτρονικών ή άλλων μηνυμάτων σεξουαλικής φύσεως. Ακόμη μπορεί να συμπεριλαμβάνει τη συνεχή πρόσκληση για ραντεβού, ενώ ο άλλος συνέχεια αρνείται.

Γιατί συμβαίνει η σεξουαλική παρενόχληση;

Οι ρίζες της σεξουαλικής παρενόχλησης βρίσκονται στην κατάχρηση εξουσίας. Οι γυναίκες είναι πολύ πιθανότερο να πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ακριβώς επειδή, συχνότερα απ' ό,τι οι άντρες, στερούνται την εξουσία, βρίσκονται σε περισσότερο ευάλωτες και ανασφαλείς θέσεις, στερούνται αυτοπεποίθηση, ή έχουν κοινωνικοποιηθεί με τέτοιο τρόπο για να υποφέρουν σιωπηλά. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανδρική εχθρικότητα απέναντι στις γυναίκες στον χώρο εργασίας είναι στενά συνδεδεμένη με ανδρικές απόψεις ως προς τον «σωστό» ρόλο του άνδρα στην κοινωνία (π.χ. να είναι καλός στο να «παρέχει»). Όταν οι άντρες νιώθουν ότι απειλούνται από τις γυναίκες στον χώρο εργασίας, το βλέπουν ως απειλή για τον παραδοσιακό αυτό ρόλο.

Σε κάποιες κοινωνίες, η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη γενικότερη θέση τους στην κοινωνία. Εάν οι γυναίκες θεωρούνται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ή ως αντικείμενα για σεξ, εάν η συνεισφορά τους δεν θεωρείται αξιόλογη και εάν έχουν υποβιβαστεί σε άκαμπτους ρόλους όπως σύζυγοι, μητέρες και χαμηλόμισθες εργάτριες, τότε τα επεισόδια σεξουαλικής παρενόχλησης αυξάνονται.

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι επίσης μια μορφή διάκρισης. Εάν ένα άτομο έχει απομονωθεί με βάση το φύλο του και εάν η επίδοση και η εξέλιξή του στον χώρο εργασίας εμποδίζεται ή ακόμη και καταστρέφεται λόγω της σεξουαλικής παρενόχλησης, τότε αυτό είναι διάκριση.

Με απλά λόγια: η σεξουαλική παρενόχληση παραμένει και χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη διαιώνιση της υποταγής των γυναικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι το μέσο με το οποίο οι άντρες επιβάλουν την εξουσία τους επί των γυναικών με απειλές ή πράξεις βίας, με τη διαιώνιση των φυλετικών στερεοτύπων και με οικονομικό έλεγχο.

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη Παγκόσμια διαφορά στη μισθοδοσία μεταξύ των δύο φύλων: Σύνδεσμος στην Παγκόσμια διαφορά στη μισθοδοσία μεταξύ των δύο φύλων

Κάντε κλικ για να συγκρίνετε τον μισθό σας με άλλους στην ίδια θέση εργασίας: Σύνδεσμος στον Έλεγχο μισθού

loading...
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Loading...
<!-- /15944428/Mywage.gr/Mywage.gr_Inarticle_Video --> <div id='div-gpt-ad-1604915830963-0'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1604915830963-0'); }); </script> </div>