Σεξουαλική παρενόχληση και οικιακοί βοηθοί

This page was last updated on: 2021-09-12

Οι οικιακοί βοηθοί αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες ομάδας όταν πρόκειται για κακομεταχείριση στον χώρο εργασίας. Εξαιτίας της απομόνωσής τους (δουλεύοντας μόνη σε ένα νοικοκυριό) και της φύσης της εργασίας (σχετικά ανειδίκευτοι), οι οικιακοί βοηθοί υπόκεινται σε πολλά είδη αθέμιτης μεταχείρισης και εκμετάλλευσης τα οποία ποικίλουν από μακρές ώρες εργασίας ως μισθούς χαμηλότερους του κανονικού. Πολλές γυναίκες και κοπέλες που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν φρικτές μορφές κακομεταχείρισης. Η σεξουαλική παρενόχληση των οικιακών βοηθών είναι ανάμεσα σε αυτές τις κακομεταχειρίσεις.

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να προέρχεται από τον εργοδότη ή κάποιο μέλος του οικογένειάς του που κάνει σεξουαλικά αστεία ή παρατηρήσεις, σχολιάζει τα ρούχα ή το σώμα της οικιακής βοηθού, κάνει αγενείς ήχους όπως σφύριγμα ή γιουχάισμα, αγγίζει ή χαϊδεύει την οικιακή βοηθό, απαιτεί σεξουαλικές χάρες προκειμένου να κρατήσει τη δουλειά της, και μπορεί φτάνει έως και τον βιασμό.

Είναι πολύ δύσκολο για τις βοηθούς να καταγγείλουν τέτοια συμβάντα, καθώς εργάζονται σε απομόνωση και είναι ο δικός τους λόγος έναντι του δράστη, ενώ σπάνια υπάρχουν συμπονετικοί μάρτυρες. Οι οικιακοί βοηθοί φοβούνται επίσης να μην απολυθούν στην περίπτωση που θα καταγγείλουν τη σεξουαλική παρενόχληση.

Εξαιτίας του εργασιακού περιβάλλοντος (ελλείψει τμήματος ανθρώπινου δυναμικού κ.λπ.), η σεξουαλική παρενόχληση σε μια οικιακή βοηθό κανονικά πρέπει να καταγγέλλεται ως ποινικό αδίκημα. Όμως, αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια, εξαιτίας του φόβου για αντίποινα, τον φόβο για χάσιμο της δουλειάς ή τον φόβο να μην την πάρουν στα σοβαρά.

Οι οικιακοί βοηθοί είναι εργαζόμενοι και έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σε χώρο χωρίς σεξουαλικές παρενοχλήσεις

loading...
 
 
 
Loading...