Razlike v plačilu med spoloma v EU, vendar pa slovenske in poljske ženske pokažejo izhod - 02-11-2016

Razlike v plačilu med spoloma, tj. različno plačilo za ženske, ki opravljajo delo enake vrednosti kot njihovi moški kolegi po vsej EU. Vse države članice EU vztrajno kažejo takšne razlike, ki segajo od zgolj 1% v balkanski državi Sloveniji, pa tja do ogromnih 28 % v baltski državi Estoniji. Največja EU gospodarstva, kot so Nemčija, Francija in Velika Britanija prikazujejo razlike v plačilu med spoloma za 22, 20 oziroma 16 %. Običajne razlike v plačilu med spoloma so med 10 in 20 %. Ta vzorec se ponavlja, če vzamemo v obzir nadomestila in dodatke, ki zvišajo neto plačo zaposlenih. Vendar obstaja nekaj svetlih točk za ženske na evropskem zemljevidu. 

Prva je to Slovenija. Ne samo, da v Sloveniji na splošno ni skoraj nobenega dokaza o diskriminaciji na podlagi spola (povprečno 1%), saj z vidika nadomestil in dodatkov ženske prekašajo moške. Ženske prejmejo večje plačilo za nadurno delo, nadomestilo stroškov, več letnih dodatkov in regres za letni dopust. Poleg tega, pa bolj sodelujejo pri dogovorih za otroško varstvo, zdravstvenih in pokojninskih skladih kot slovenski moški. Zdi se, da je Poljska edina druga država  članica EU, s tako relativno močnim pogajalskim položajem za ženske. Tu je povprečna razlika v plačilu med spoloma vprid moškim za 5% (relativno nizko na evropski ravni). Toda, ko gre za ugodnosti, dosegajo ženske zase boljše dogovore na področju plačila uspešnosti, nadomestila stroškov, nadomestilih in dodatkih. Poljski moški pa zato pogosteje sodelujejo pri načrtih za pokojninska in zdravstvena zavarovanja.

Poleg velikih gospodarstev  Francije, Nemčije in Velike Britanije, kjer ženske zaostajajo za moškimi glede nadomestil in dodatkov, je potrebno omeniti še Italijo, Španijo, Portugalsko, Belgijo, Nizozemsko, Irsko, skandinavske države in osrednje evropske države Avstrijo, Madžarsko in Romunijo. Tako ostane nekaj izjem držav, kjer ženske prekašajo moške na enem ali več preiskanih bonitetnih področjih (glejte spodnjo tabelo).    

Najbolj enako obravnavanje najpogosteje najdemo v pomembnem področju ureditve varstva otrok. Tukaj so razlike v obravnavanju spolov na splošno majhne. To statistično dejstvo in  uspešnost slovenskih in poljskih žensk na svojih trgih dela, kaže, da se razlike v plačilu med spoloma lahko zmanjšajo z ugodno mešanico vsedržavnih politik in individualno pogajalsko močo.

Poročilo: Analiza razlike v plačilu med spoloma v denarnih in nedenarnih nadomestilih in dodatkih 

Datum: 17. oktober, 2016

Kaj je projekt Z inovativnimi orodji proti razliki v plačilu med spoloma?

Projekt Z inovativnimi orodji proti razliki v plačilu med spoloma (WITA GPG – januar 2015–december 2016) naj bi znatno prispeval k zmanjšanju velike in trajne razlike v plačilu med spoloma. Omogoča ga donacija za ukrepe programa Evropske komisije PROGRESS št. 4000004929. Ena od dejavnosti je primerjava moških in ženskih plač na ravni poklicnih skupin, objava rezultatov na nacionalnih straneh WageIndicator vseh 28 držav članic EU in Turčije ter širjenje s sporočili za javnost.

Več informacij o projektu Z inovativnimi orodji proti razliki v plačilu med spoloma

Več informacij o razliki v plačilu med spoloma v Sloveniji na spletni strani Mojaplaca.si

loading...
Loading...