Advertising

FAQ Nederlands

 


Wat is EurOccupations?
In het project EurOccupations ontwikkelen 10 Europese universiteiten en onderzoeksinstellingen een beroependatabase, waarin informatie wordt opgenomen over circa 1500 – 2000 beroepen in allerlei sectoren (van zorg & welzijn tot industrie en techniek, van zakelijke dienstverlening tot landbouw en visserij). Deze beroepen worden voor 8 verschillende landen beschreven, namelijk: Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Polen, België, Italië en Nederland.
In de beroependatabase wordt voor al deze beroepen informatie opgenomen zoals de naam van het beroep en het vereiste opleidingsniveau, waarbij het opleidingsniveau voor één beroep tussen de zeven landen kan verschillen. De database biedt dan ook inzicht in de vergelijkbaarheid van opleidingsstructuren binnen Europa. Daarnaast wordt een kleiner aantal (150) beroepen uitgebreid beschreven voor 7 van de 8 landen (niet voor Italië). Voor deze beroepen worden taakomschrijvingen gemaakt en relevante kerncompetenties benoemd, waarbij ieder land aangeeft welke van toepassing zijn. De database biedt hierdoor ook inzicht in de vergelijkbaarheid van beroepsstructuren en beroepsinhouden binnen Europa.

Terug

Wat is een beroep?
De database wordt ontwikkeld voor beroepen. Een beroep verschilt conceptueel van een functie. Beroepen zijn groepen van functies, die binnen verschillende organisaties en bedrijven voorkomen, met een soortgelijke taakinhoud. Functies zijn een geheel van bijbehorende taken, in het kader van de arbeidsverdeling binnen een organisatie, waarbij de aard van de gebundelde taken voornamelijk wordt bepaald door de organisatievorm van de betrokken onderneming. Een functie geeft een inidcatie van een takenpakket, maar ook van de plaats binnen een organisatie. Bijvoorbeeld: het beroep ‘procesoperator’ is in bedrijf X uiteengerafeld in de functies ‘procesoperator A’, ‘procesoperator B’ en ‘procesoperator C’. 

Terug

Advertising

Advertising
Advertising
Loading...
<!-- /15944428/WageIndicator.org/WageIndicator.org_Inarticle_Video --> <div id='div-gpt-ad-1604915830963-0'> <script> googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1604915830963-0'); }); </script> </div>